Doğuştan veya sonradan engelli olan vatandaşlarımızın yaşamsal haklarının savunulması, korunması ve sürekli olarak iyileştirilmeye yönelik hareket edilmesi son derece önemlidir. Özellikle bu durumda olan vatandaşlarımız için gerek devlet bünyesinde gerek özel teşebbüslerde gerekli destek verilmektedir. Bu destekler kimi zaman iş imkânları dâhilinde kimi zamanda sosyal haklardan en üst düzeyde faydalanması noktasında olmaktadır. Devlet kendisi desteklediği gibi özel teşebbüslerinde desteklemesini istediği durumlardan biri de engelli vatandaşlarımızın uygun işlerde çalıştırılmasıdır. İş yerinde belirli bir rakamın üzerinde işçi çalıştıran firma ve şirketlere özürlü vatandaşlarımızdan çalıştırma zorunluluğu getirmektedir. Aynı şekilde özel teşebbüslerin engelli vatandaşlarımız için sürekli olarak sosyal yaşamlarının desteklenmesi için gerekli çalışmaların yapılması noktasında gerekli vurgulamayı yapmaktadır.

Özel teşebbüslerden destek isteyen devletimizde kendi engelli vatandaşlarımız için sürekli olarak kanun ve yasalar çıkararak onların iş güvencesini, yaşamsal faaliyetlerinin düzenlenmesi ve sosyal yaşam haklarının garanti altına alınması gibi uygulamalar gerçekleştirmektedir. Yapılan çalışmalar ve araştırmalar neticesinde son yıllarda engelli vatandaşlarımız için çıkarılmış olan en önemli yasalardan biri de şüphesiz sıfır araç alımı noktasında gerekli desteğin verilmesidir. Engelli olup ta gerek kendisinin kullanabileceği gerekse de engelli vatandaşlarımızın 3. Derece akrabalarına varana kadar sürücülük yapabilecek imkânı tanımaktadır. Böyle bir uygulamadan faydalanmak için engelli vatandaşlarımız ilk olarak araç tercihini yapması gerekecektir. Bunun için yurt içinden alınmak istenen sıfır araç veya yurt dışından getirilmesi düşünülen araç noktasında bir tercih yapması gerekir.

Bilindiği üzere devlet destekli olarak engelli vatandaşlarımız için tanımlanan bazı standartlar çerçevesinde sıfır araç alacaklar ile ilgili bazı kolaylıklar sağlanmaktadır. Maliye Bakanlığı bünyesinde Gelir İdaresi Başkanlığının belirlemiş olduğu şartlar nazarıyla engelli vatandaşlarımız Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) ve 6 ayda bir alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV)’nden muaf tutmaktadır. Peki, bu imkanlardan nasıl faydalanılır? Özür oranı ve engel düzeyi %90’nın üzerinde olan engelli vatandaşlarımız sıfır araç alırken ÖTV ve MTV’den muaf olabilmektedirler. Belirlenen şartlar dahilinde %90 üzerinde özürlü olan bir kişi otomatik olarak aracı kullanamayıp kendisinin veya ailesinin belirlediği 3. Derece akrabasına kadar olanlar ona sürücülük yapacaktır.

Engel oranı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının belirlediği tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınan raporun geçerli olacağını belirtmek isteriz. Vergi muafiyetinden yararlanan bir başka grup ise, %90’ın altında özür grubu bulanan kişilerdir. Bu kişiler için belirtilen şartlar ise, aracı kendisinin kullanması gibi sorun ile karşılaşmaktadırlar. Özürlülük oranı belirlenen değerin altında olan kişiler araçlarında debriyaj, fren, gaz ve vites tertibatı bulundurması gerekmektedir. Bu gruba giren engelli vatandaşlarımız araçlarının kullanımını kendilerinin yapması gerekmektedir. Herhangi bir şekilde başka birinin kullanmasına izin verilmektedir. Her iki grubun sıfır araç alımlarında faydalanabileceği ÖTV değeri ise alınacak aracın motor hacmine ve türüne göre değişmektedir. Otomobil için ancak 1.600 CC’ye kadar izin verilirken ticari araçlarda bu değer ise 2.800 CC’ye kadar müsaade edilmektedir.

Araçların cinsine göre değişen ÖTV değerleri ile ilgili olarak da %45’e varan büyük bir indirimden engelli vatandaşlarımız faydalanabilmektedir. Sıfır alınacak olan araçlarda geçerli olan bu değer ile ilgili olarak alınan aracın hemen satılmasının da önüne geçilmektedir. Özellikle %90 ve üzeri engeli bulunan vatandaşların almış olduğu araçların satışına 5 yıl boyunca izin verilmemektedir. Eğer kişi bu süre zarfından aracı satmak isterse ancak kendisi gibi özürlü bir vatandaşa satışını gerçekleştirebilmektedir. Diğer taraftan engelli vatandaşın sahip olduğu aracı satın alacak normal vatandaşlar, ÖTV bedelini ödemek durumundadırlar.

Kaynakca: Engelliler.gen.tr Platformu