Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar, şeker hastalığının geciktirilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Şeker hastalığının kalıtımsal olduğuna dikkat çeken Dr. Navdar, diyabet hastalarının yaşam tarzlarını değiştirmesi gerektiğini belirtti. Diyabet hastalarının sürekli kontrol altında tutuldukları için hasta olmayanlara oranla daha sağlıklı bir yaşam sürebileceklerine dikkat çeken Navdar, “Şeker hastaları sadece kendileri için değil çocukları için de yaşam tarzında değişiklik yapmalıdır. Diyabette ilaç kullanımıyla birlikte en önemli husus egzersizdir. Erken yaşlarda tanı konulabilirse kişi ona göre yaşam tarzında değişiklikler yapabilirse hastalık yıllar sonrasına ertelenebilir hatta hiç ortaya çıkmayabilir” diye konuştu.

Dr. Ayşegül Navdar, diyabet tanısının kan şekeri yüksekliği ile konulduğunu belirterek, “Şeker hastalığı sinsi bir hastalıktır. İlk zamanlarda genellikle ağız kuruluğu, halsizlik, kilo alma ya da verme gibi şikayetlere yol açmakla birlikte esas zararlarını 10-15 yıl sonra göstermektedir. Özellikle göz, kalp ve böbrekler üzerinde ciddi olumsuz etkileri var. Tedaviyi geciktirmemek ve diyete dikkat etmek gerekiyor” dedi.

“GELECEK NESİLLER İÇİN DE DİKKATLİ OLMALILAR”

iyabet hastalarının kullandıkları ilaçlar kadar yaşam tarzlarına da önem göstermeleri gerektiğini ifade eden Dr. Ayşegül Navdar, “Aslında şeker hastalığı gençlik ve çocukluk yıllarında başlayabiliyor. Özellikle ailesinde şeker hastalığı olanlar ve çocukken çok kilolu olanlar da şeker hastalığı olma riski daha yüksek. Ailede şeker hastalığı varsa hem gelecek nesiller hem de kendileri için beslenme ve yaşam alışkanlıkları değişiklerin yapılması gerekiyor. Şeker hastaları sadece kendisi için değil çocukları için de yaşam değişikliği yapmalı diyabette egzersizi öncelikle öneririz” diye konuştu.

“DAHA SAĞLIKLI BİR HAYAT SÜRMEK MÜMKÜN”

Diyabet hastalarının hasta olmayanlara oranla daha sağlıklı bir hayat sürebileceklerini ifade eden Dr. Ayşegül Navdar sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyabet hastası, eğer dikkat eder, bilinçli davranır, diyetini ve kontrollerini düzgün bir şekilde yaptırırsa, normal insanlara göre daha sağlıklı bir yaşam sürebilir. Çünkü sürekli kontrol altında tutulur. Sadece şeker takibi değil, beraberinde var olan bir hastalık da ortaya çıkarılabilir. Bazen bir şeyi araştırırken farklı bir hastalığın tanısını da koyabiliyoruz. Yani daha sağlıklı bir hayat sürebilmeleri mümkün.”

Bazı diyabet hastalarının hem ilaç içip hem de istediğini yiyebileceğine dair yanlış bir düşünce içerisinde olduğunu belirten Dr. Ayşegül Navdar sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yenilen gıdalar kilo almaya sebep olur ve bu da şekeri yükseltir, dolayısıyla ilaçla birlikte diyet mutlaka olması gerekiyor.”