Karında ağrı, kusma, sindirim sisteminde bozukluk, guatr, şeker Akdeniz anemisi, baş dönmesi, alerji, ishal, kist, karaciğer kanseri karın ağrısı, mide ekşimesi, gastrit, tansiyon gibi hastalığınız varsa hangi doktora gidilir diye düşünmenize gerek yoktur. Gidilmesi gereken yer Dâhiliye bölümüdür. Dâhiliye iç hastalıkları bölümü olarak bilinen ve hastalığın dâhili hastalıkların tedavisi yapacak ve tedavisinde kullanılacak yöntemlerin belirlendiği bölümdür.

Boğazda şişlik, uçuk, baş dönmesi, aft yaraları, horlama, ses kısıklığı, boyun ağrısı, bademciklerde şişme, kulak zarında yırtılma, sinüzit, orta kulak iltihabı, şiddetli baş dönmesi, işitme kayıpları, kulak çınlamaları hissediyor ve hangi doktora gidilir diye düşünüyorsanız Kulak Burun ve Boğaz bölümüne gitmeniz gerekir. Akne, mantar, nasır, sivilce, siğil, uçuk(herpes) ,uyuz tedavisi, aşırı terleme vitiligo, leke tedavisi, sedef hastalığı, saç dökülmesi, ben ve damar beni, egzama(kurdeşen) gibi hastalıklarınız varsa gidilmesi gereken yer Dermatoloji olacaktır. Hangi bölüme gidilmesinden önce yapılması gerekenler tanı, hastalığın teşhisinin tam ve doğru koyulması ve en sonunda ise hangi bölümün uzmanlık alanına girdiği araştırılmalı ve sadece uzmanlık alanına giren konularda yardımcı olacak uzman ekiplerden destek almak gerekmektedir. 

https://4.bp.blogspot.com/-0XMv6xO6T4Q/WVy-0xEP4VI/AAAAAAAAKaQ/KOtOusFw9HUlZU0o-btD_GSIPfrQye2YQCLcBGAs/s1600/diyet.jpg

Hastalıkların tedavisinde gene olarak doğru tanı, doğru teşhis ve doğru bölüm hastalığın tedavi aşamalarındandır. Örneklemek gerekirse şeker hastalığında deride bazı reaksiyonlar görülmektedir bu tür belirtiler kurdeşen, kan çıbanları, kangren gibi belirtiler kendini deri üzerinde göstermektedir. Bunlar dışında deride değişik şekillerde hastalık belirtileri tezahür edebilir bunları doğru yorumlamalı ve doğru tanımlamalıdır.

Hasta doğru sonuç elde edebilsin bu belirtilere örnek olarak derinin pul pul olması, kaşıntı izleri, papül(küçük deri kaşıntısı),püstül(irinli kabarcık) gibi birçok deri ile alakalı derinin görünen kısmında yer edinen hastalığın belirtileri kendisini bir deri hastalığının bir davetiyesi gibi ortaya çıkarmaktadır. Böylelikle hastalığın önce tanımlamak sonra hangi doktora gidilir diye teşhis etmek ve en sonunda ise doğru hastalığı doğru bölüm aracılığı ile doğru uzman doktora tedavi ettirmek gereklidir. 

Kaynak: http://www.eczacilar.net/hangi-hastalik-icin-hangi-bolum-doktoruna-gidilir