HCT nedir nasıl bir önem arz eder merak edenler için, öncelikle bazen karşımıza hematokrit ismi ile çıkabilir. Bazı yerler de bu halde veya kısaltması kullanılabilir. Ancak Hematokrit nedir sorularının her ikisinin de cevabı aynıdır. Bu yazımız da Hct değerlerinin nasıl olması gerektiğini hct yüksekliği veya düşüklüğü nedir ondan bahsedeceğiz. Bunların belirtilerini, yol açabileceği sorunları anlatacağız. Hct nedir sorusu son derece önemli bir konudur yani.

HCT Değerleri Nasıl Olmalıdır?

            Yaş gruplarına bağlı olarak hct değeri her insanda olmamakla beraber normal kabul edilen bir değeri vardır. Bu değerler;

-Yenidoğan bebeklerde  55% – 68%

-1 yaşını dolduran bebeklerde  29% – 41%

-10 yaş çocuklarda  36% – 40%

-Yetişkin erkeklerde  42% – 54%

-Yetişkin kadınlarda  38% – 46%

-Hamile kadınlarda alt limit  30% – 34%

-Hamile kadınlarda üst limit  46%

            Bu değerlerin üzerinde veya altında olduğu zaman karşımıza hct düşüklüğü veya yüksekliği çıkıyor. Kan testi ile yalnız anlaşılabilecek bu değerlerde bir sorun olup olmadığı öncesinde bazı belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. 

HCT Yüksekliğinin Belirtileri

- Halsizlik, sürekli yorgunluk ve isteksiz olma

- Baş ve karın ağrısı

-Ciltte sürekli kaşıntı ve en ufak bir şeyde morarma

-Dışkınız da kan olması

            Eğer bu tarz belirtiler var ise derhal doktora gitmenizde fayda var. Hct yüksekliği tedavi edilmediğinde, kan damar içinde pıhtı atarak beyne sıçrayarak felç kalma, kalp krizi geçirme riski yaratabiliyor. Vücudun susuz kalması bu yüksekliğin en büyük nedenlerinden biridir. Ayrıca sigara kullanımı, oksijensiz kalma, doğuştan kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak genetik sorunlar gibi nedenler olabilir.

HCT Düşüklüğünün Belirtileri

            Bu durum halk arasında daha çok kansızlık olarak bilinir. Kansızlık vücutta bulunan kanın değil, alyuvar değerlerinin düşük olmasından kaynaklanır. Bu durumun belirtileri şu şekildedir.

-Sürekli halsizlik, hemen yorulma ve bitkin olma hali 

-Görüntü de solgunluk ve zayıflık

-Aşırı saç dökülmesi

-Nefes daralması olarak kendini belli eder.

            Bu hct düşüklüğe neden olan birçok sebep vardır. Bunlar; her hangi bir travma meydana gelmesi, aşırı dış kanama veya fark edilmeden oluşan iç kanama, anemi ve dalakta büyüme gibi sorunlardan kaynaklı alyuvarlar da azalma, özellikle ilik kanserine bağlı olarak alyuvar üretiminin yavaşlaması, sürekli ve çok fazla alkol tüketimi, vücut için gerekli bazı vitamin ve minerallerin eksikliği ve benzeri sorunlar bu hct düşüklüğü rahatsızlığına neden olabilir.

            Yazımız da hematokrit nedir sorusuyla ilgili bilgi vermeye çalıştık. Sizde de bu belirtiler bulunuyor ise mutlaka doktora danışmanız da ve test yaptırmanız da fayda olacaktır. 

Kaynak:https://www.hctnedir.com/