Göğüs büyütme ameliyatları, günümüzde hem genç hem de orta yaş grubu arasında biz estetik cerrahlardan en sık talep edilen estetik ameliyatlarından birisidir. Muayene sırasında bize en sık sorulan soru ise yapılacak memenin büyüklüğünün ne kadar olacağıdır.

Estetik ameliyat öncesi memenin büyüklüğünü nasıl belirliyoruz?

Estetik ameliyatların hepsi hem maddi hem de manevi sebeplerden sadece bir kez yapılması gereken operasyonlardır. İlk operasyondan memnun kalınmadığı durumlarda revizyon ameliyatları hem bütçe açısından hem de kişinin psikolojik dayanıklılığı açısından hasta için oldukça zorlayıcı olabilir. Bu yüzden meme boyutunda biz plastik cerrahların önerilerini dikkate alarak karar verilmenizde büyük fayda var. Çünkü biz plastik cerrahlar, yaptığımız operasyonlarda her zaman mümkün olan en estetik ve en doğal sonuca oluşmayı hedefliyoruz. Ameliyatta mükemmel sonuçlara ulaşmak sizin kadar bizim için de önemlidir.

Peki, meme büyüklüğünü belirlerken nelere dikkate ediyoruz?

•             Hastanın boyu ve kilosuna yani genel vücut yapısına dikkat ediyoruz. Uzun boylu ve fazla kilolu kişilerde daha büyük protezler kullanıyoruz. Örneğin kısa boylu bir hastada D cup memeler çok rahatsız edici bir görünüm oluştururken, uzun boylu bir hastada ise B cup memeler çok küçük görünebilir.

•             Hastanın göğüs kafesi şekline dikkat ediyoruz. Bazı kişiler uzun boylu olsalar da göğüs kafesleri dar olabiliyor. Yine kısa boylu hastaların geniş bir göğüs kafesi bulunabilir. Ayrıca bazen göğüs kafesi ön-arka çapta içeri doğru dönük (pectus excavatus) ya da dışarı doğru çıkık (pectus carinatum) olabiliyor. Bu durumların hepsi seçilecek protezin büyüklüğünü fazlasıyla etkiliyor.

•             Hastanın var olan memelerinin büyüklüğüne ve meme dokusuna dikkat ediyoruz. Hastada ameliyat öncesi yeterli büyüklükte ve miktarda meme dokusu varsa protezi kaplayabileceği için rahatlıkla daha büyük bir protez kullanılabilir. Fakat meme dokusu az ise protezin büyüklüğü dışarıdan belli olmamasını sağlayacak büyüklükte yani daha küçük olabilir. Kısacası var olan meme dokusunun boyutuna uyacak şekilde protezin büyüklüğü belirlenir.

•             Hastanın memelerindeki sarkıklık oranına dikkat ederiz. Bilindiği gibi meme büyültme ameliyatı aynı zamanda hastanın memelerinin dikleşmesini de sağlar. Özellikle dikleştirme ihtiyacı bulunan hastalarda dual plane yerleşim şekliyle mastopeksi ameliyatının kötü görünümlü skarları olmadan memede yeterince dikleştirme sağlanabilir. Memenin sarkıklığı arttıkça koyulacak protezin büyüklüğü de artmak durumundadır. Diğer taraftan özellikle doku gevşekliği bulunan hastalarda aşırı büyük protez kullanılırsa belli bir süreden sonra protezin memelerinde oluşturacağı ağırlık nedeniyle sarkma yaşanması kaçınılmazdır. İşte bu durumlar nedeniyle ameliyat sırasında optimal büyüklük mutlaka doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Doktorunuz ameliyat olduğunuza değecek büyüklükte ve vücudunuzun genel hatlarıyla da uyum sağlayacak en uygun protezi seçmenizi sağlayacaktır.

•             Memelerde büyüklük açısından simetriye de çok dikkat ederiz. Pek çok kadının memelerinde asimetri vardır ve bu son derece doğaldır. Bu fark karşıdan bakıldığında çok belirgin değilse memelerin asimetrik duruşunu düzeltmeye gerek yoktur. Ancak asimetrinin çok belirgin olduğu hastalarda küçük tarafa daha büyük protez konulması gerekebilir.