SAMSUN (AA) - Samsun'da ayakkabılarını bağlarken inme geçiren ve sol tarafını hissetmeden şuursuz bir şekilde hastaneye kaldırılan kişi, erken teşhis ve müdahale sonucunda 3 günde sağlığına kavuştu.

Samsun'da yaşayan Metin Demirel (66), geçen hafta alışverişe gitmek için evden çıktıktan sonra ayakkabılarını bağlarken inme geçirdi. Dengesini kaybederek merdivenlerden düşen Demirel'in şuuru da kapandı. Ailesi tarafından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Demirel'in, İnme Merkezi'nde sol tarafında da hissizlik olduğu ve felç geçirdiği tespit edildi.

Erken teşhis ve müdahale sayesinde sol tarafındaki hissizlik ortadan kalkan ve 3 günde sağlığına kavuşan Demirel, taburcu edildi.

Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabılarını giyerken dengesinin kaybederek düştüğünü söyledi.

Hastaneye gelmek istemediğini aktaran Demirel, "Damadım beni zorla hastaneye getirdi. Bir süre sonra şuurumu da kaybetmişim. İyi ki de hastaneye gelmişim yoksa hayatımı kaybedecektim. Şuurumu kaybetmeden önce 'ben gitmek istemiyorum hastaneye' dedim ama çocuklar beni getirdi. Durumun gayet iyi doktorumla görüştüm ve 'taburcu olabileceğimi' söyledi, mutluyum." ifadesini kullandı.

Hastayı tedavi eden Girişimsel Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Kürşad Akpınar ise halk arasında inme olarak bilinen felç geçirme durumunun Türkiye'de en sık rastlanan ölüm sebeplerinden biri olduğunu kaydetti.

İnme geçiren hastalara erken teşhis ve müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Akpınar, "Sağlık Müdürlüğünce Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde geçen şubat ayında inme merkezi açıldı. Burası sayesinde hastalara erken teşhis ve müdahale yapma imkanı yakaladık. Hastamız da bize şuuru kapalı bir halde geldi. Sol tarafında hissizlik vardı yani felç geçirmişti. Çektiğimiz filmlerde damar tıkanması olduğunu gördük. Hemen hastaneye geldiği için hemen toplardamardan ilacını verdik ve sonrasında anjiyoya aldık." diye konuştu.

- "Zamanında teşhis ve tedavi yapılmazsa hastaların üçte biri hayatını kaybediyor"

Anjiyo ile sorunlu damardaki pıhtıyı çıkardıklarına dikkati çeken Akpınar, "Hastamız hızlı bir şekilde iyileşme sürecine girdi. Bazen böyle hızlı iyileşme süreci yaşanabilir, bazen de bu süreç yavaş olabilir. Bizim için hastanın 3 aydan sonraki durumu önemli. Böyle hastalarda hastanın hayata tutunabilmesi çok önemli. Eğer gerekli zamanda teşhis ve tedavi yapmazsak bu tür hastalarımızın üçte birini kaybediyoruz. Üçte biri de maalesef felçli olarak hayatını sürdürmek zorunda kalıyor." ifadesinde bulundu.

- "İlk 6 saat çok önemli"

Akpınar, inme yani felç geçiren hastalar konusunda ilk 6 saatin çok önemli dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hastaya müdahaleyi ne kadar erken yaparsak yaptığımız işlemin faydası o kadar artıyor. İnme Merkezi'nde yetişmiş personelle bu işlemi yapmak lazım. Merkezimizde yaklaşık 90 kişiye bu tedaviyi uyguladık ve hastalarımız hayata tutundu. İnme hastanın felç kalmasını sağlayan bir hastalık. Aynı zamanda en sık ani ölümlerin ikinci sırasında inme geliyor, erken teşhis ve erken tedavi sayesinde hastaların 3'te birini yaşatabiliyoruz."