Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, yaptığı açıklamada, ısırganın Karadeniz bölgesinde özellikle Giresun'da özel bir bitki olduğunu söyledi.
      
Bu bitkinin özel olmasında çok zengin içeriğinin bulunmasının etkili olduğunu dile getiren Ayan, "Tohumlarından yapraklarını, saplarındaki liflerine ve kökteki yapısına kadar her şeyi kozmetik sanayinde, tekstil sanayinde, tıbbi bitki olarak, yağ bitkisi olarak bir çok yönde kullanılmaktadır. Yine yemek kültüründe, içecek kültüründe de çok özel bir yeri vardır" diye konuştu.
      
Ayan, bu doğrultuda Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkıma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile "Isırgan Dünyası" adlı bir fizibilite projesi çalışması yürüttüklerini kaydetti.
      
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç da ısırganın Karadeniz bölgesinde yerel olarak mutfaklarda belli şekillerde yer aldığını ama bunun yanında bilinmeyen bir çok ürünün de olduğunu söyledi.
      
Isırganın taze sürgünlerinden salata yapılması, köklerinden ilaç yapımı, tohumundan elde edilen yağdan değişik masaj yağları veya bazı kremlerde kullanıldığını anlatan Aytaç, ısırganın son yıllarda tıp literatüründe çok fazla kullanıldığını belirtti.
      
Aytaç, ısırganın tohumlarından bazı ilaçların yapıldığına dikkati çekerek, "Kozmetik olarak şampuanı yine taze sürgünlerinden çayı tüketilmektedir. Çayı bir keyif olarak değil de aynı zamanda sakinleştirici ve birçok yönde de içinde anterformatuar maddeler nedeniyle kas gevşetici olarak da değerlendirilmektedir" diye konuştu.
      
Ünlü markalar ısırgandan üretilen giysiler satıyor
      
Kayseri'deki bir tekstil firmasının Ar-Ge direktörü Aykut Çam da ısırganın geniş çaplı kullanılan bir bitki olduğunu vurgulayarak, "Napolyon'un ordusunda tüm askerlerin giyiminde direkt kullanılan bir malzeme. Almanya, İngitere ve Fransa'da çok yaygın kullanılan bir lif. Eskiden Alman ordusunun bütün giysisi ısırgandan kullanılmış" ifadesini kullandı.
      
Dünyada ısırgana halen ilgi gösteren çok markanını bulunduğunu diye getiren Çam, Japonya'da bir firmanın Himalaya ısırganını kullanarak ürün sattığını söyledi.
      
Çam,  geçmişte denim kumaşında ısırgan lifini kullandıklarını belirterek, "Isırganın çok geniş anlamda sanayileşmesi belki zaman isteyen bir şey ama küçük çaplı butik özel işler yapılabilir.

Isırgan el tezgahlarında dokunabilir, özelikle geçmişteki gibi yüksek dayanıklı, antibakteriyel, klimatik özelliklerini ön plana çıkarılarak tekstil ürünleri yapılabilir" şeklinde konuştu.