Medical Park Trabzon Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Özcan Acuner işitme ve gürültünün zararları hakkında bilgilerde bulundu.
İşitme Nasıl Oluşur: Ses havada dalga şeklinde gelerek kulak kepçesi tarafından toplanır ve dış kulak yolundan  kulak zarına iletilir. Ses dalgalarının kulak zarında yaptığı titreşimler orta kulakta bulunan ve sırasıyla çekiç,örs ve üzengi olarak isimlendirilen kemikçiklerde hareket oluşturur. Bu hareket;denge sıvılarının ve işitme organının içinde bulunduğu iç kulakta, buradan beyine iletilen bir sinir uyarısı meydana getirir.Oluşan bu sinir iletimi beyinde analiz edilerek işitme fonksiyonu gerçekleşmiş olur…

Sesin Şiddeti Nedir : Sesin şiddet birimi desibel (db)'dir. İnsan kulağının duyabildiği en küçük ses 0 db olarak kabul edilir. İnsanın 0 ila 180 db arasındaki sesleri duyduğu kabul edilir. Bazı seslerin şiddeti şu şekilde belirtilebilir.

0 db İnsanın duyabildiği en düşük ses şiddeti
30 db Fısıltı ile konuşma
60 db Normal konuşma veya daktilo sesi
90 db Kamyon sesi veya çim biçme makinesi sesi
100 dbAsfalt delme makinesi
115 db Konser veya barlarda yüksek sesli müzik
140 db Jet uçağı sesi
Genel olarak 85 db üzerindeki sesin kulağa zararlı olacağı kabul edilir.

Sesin ince veya kalın oluşu ise frekans deyimi ile anlatılır ve birim olarak hertz(Hz)şeklinde yazılır..İnsan kulağı 250 ile 12000 frekans arasındaki sesleri rahatlıkla duyabilir.Hertz sayısı arttıkça ses incelir.Doğada insan kulağının duyamadığı çok daha ince ve kalın sesler de mevcuttur.
Gürültünün Zararları: Yüksek şiddetteki ses iç kulaktaki işitme sinirlerine zarar verir. Sesin şiddeti ne kadar fazlaysa zarar verme ihtimali o kadar artar. Kulağa verdiği zarar ,sesin şiddeti kadar ,gürültüye maruz kalma süresinin uzunluğuylada  ilgilidir. Gürültü öncelikle yüksek frekanslardaki seslerin (ince seslerin) işitilmesini azaltır. Gürültüye maruz kalma süresi uzarsa daha alçak frekanslardaki seslerin işitilmeside etkilenir. Ani yüksek şiddetli sese maruz kalınması geçici hatta bazen de kalıcı olabilen işitme kayıplarına neden olabilir.. Ancak uzun süreli ve tekrarlayan gürültü genellikle kalıcı işitme kaybı yapar. 90 db gürültüye günde 8 saatten daha fazla maruz kalınması, 100db gürültüye günde 2 saat, 115 db gürültüye de günde 15 dk'dan fazla maruz kalınması kalıcı zararlar verebilir.
Uzun süreli gürültüye bağlı işitme kaybı olan hastalar erken safhalarda,  gürültü önce yüksek frekanslı seslerin işitmesini bozduğu için sadece gürültülü yerlerde duyulanı anlama zorluğu ve çınlama (tinnitus) hissedilebilir. Kulaktaki hasar ilerledikçe karşılıklı konuşmalarda da işitme kaybı gözlenir ve çınlama artar. Ani gürültüye maruz kalındığında ise hasta özellikle gürültüye maruz kalan kulak tarafında duymama,çınlama ve tıkanıklık şikayetleri başlar..Bu hastaların muayenesinde gürültü, iç kulak adı verilen bölümü etkilediği için tamamen normal bulgular saptanır.  İç kulak hakkında bilgi sahibi olabilmek için odiometri adı verilen işitme testleri yapılır. Bu testlerde işitme kaybının derecesi ve hangi frekanslarda olduğu saptanır.

Gürültünün zararlarından korunma: Gürültülü iş yerlerinde çalışan kişiler, iç kulak hasarından korunmak için mutlaka kulak tıkaçları kullanmak zorundadırlar. Sadece pamuk veya benzeri şeylerle kulakların tıkanması gürültünün azaltılmasında çok az etkilidirler. Gürültülü iş yerlerinde çalışma sürelerinin ayarlanması, kulakların korunması açısından önemlidir. Ayrıca bu iş yerlerinde çalışanlar yılda bir kez olmak üzere odiometrik ölçümlere tabi tutulmalıdır.. Ayrıca ,özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan kulaklıklarla da yüksek sesli ve uzun süreli müzik dinlemekte benzer zararlı etkileri olabileceğinden dikkatli olunması gerekmektedir..Hatta uzun süreli ve sık cep telefonları ile konuşanlarda ,iç kulakta oluşan manyetik alan etkisi ile özellikle başdönmesi şikayetleri olan hastalarda zararlı etkiler görülebileceği akılda tutulmalıdır..