Özel Meltem Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülüzar Kuğu, kadınların sosyal hayatını kötü yönde etkileyen idrar kaçırma problemlerini, uygulanan tedavi süreci ile kabus olmaktan çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi.

Op. Dr. Gülüzar Kuğu, idrar kaçırma denilen hastalığın idrar tutamama, yani inkontinans denen bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Bu durumun genel tanısı sosyal ya da hijyenik açıdan sorun oluşturan istem dışı idrar kaçırma durumudur. Genellikle orta yaş döneminde görülen bu sorun zor doğum yapmış kadınlar ile pelvis tabanı yırtılmış genç kadınlarda da görülebilir. İdrar kaçırmanın 3 tipinin olduğu söylenmektedir. Bunlardan biri stres tipi idrar kaçırma, ikincisi sıkışma tipi idrar kaçırma ve üçüncüsü karışık idrar kaçırmadır” dedi.

İDRAR KAÇIRMA NEDENLERİ

Op. Dr. Gülüzar Kuğu, yaşın ilerlemesinin, genel anlamda idrar kaçırmanın en önemli nedeni olduğunu kaydederek, “Zor doğum yapmış olmak, aşırı kilo, menopoz, önceden geçirilen rahim ameliyatları, kabızlık, kronik öksürük, idrar torbası enfeksiyonları bu hastalığın nedenleridir. Ayrıca sinir sistemindeki bozukluklara bağlı idrar kaçırmalar da olabilmektedir. Beyin kanaması veya beyin travması geçirmiş olmak da idrar kaçırma nedenlerindendir. Bazen hastanın kullanmış olduğu tansiyon ilaçları veya kalp ilaçlarının da çalışma mekanizmasına zarar verdiğini ve idrar kaçırmaya neden olabildiği dile getirilmektedir” diye konuştu.

İDRAR KAÇIRMA TİPLERİ NELERDİR?

Op. Dr. Kuğu, stres tipi idrar kaçırma, karın içi basıncı arttıran öksürme gibi, ağır şeyler kaldırmak gibi, aniden ayağa kalkmak gibi ani hareket ve ıkınmalarda meydana gelen idrar kaçırma tipi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Genç ve orta yaştaki kadınlarda görülür. İdrar kaçırma tipleri arasında en sık görüleni budur. Sıkışma tipi idrar kaçırma, kadının idrarının geldiğini fark etmesi ama tuvalete gidene kadar dayanamayıp kaçırması şeklinde meydana gelmektedir. İdrar kesesi adalesinin kontrolsüz bir biçimde aniden kasılmasıdır. Özellikle yaşlı kadınlarda görülen bu tip yüzde 20’lik bir dilimde görülmektedir. Karışık (karma) tipte idrar kaçırma ise stres tipi ve sıkışma tipi idrar kaçırmaların birlikte görülmesidir. Genellikle ileri yaşlardaki kadınlarda görülür.”

İDRAR KAÇIRMANIN TEDAVİSİ NEDİR?

Kuğu, idrar kaçırmanın tipinin bu noktada önemli olduğunu ifade ederek, "Çünkü uygulanacak tedavi idrar kaçırmanın tipine göre uygulanmaktadır. Hastanın şikayeti çok değilse, hafif ya da sıkışma tarzındaysa ameliyat dışındaki yöntemler uygulanır. Böylece hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Eğer hastanın şikayeti ciddi boyuttaysa ve sosyal yaşantısını olumsuz etkiliyorsa, tedavi olarak ameliyat yöntemi uygulanmalıdır. Ameliyat dışındaki tedavi yöntemleri kegel egzersizleri denilen pelvik taban kaslarını güçlendirme amaçlı egzersizlerdir. Bu tedavi yöntemiyle idrar yapma ile ilgili kaslar kontrol altına alınabilir. Bir başka tedavi yöntemi ilaçla tedavidir. İdrar kaçırma tiplerinden bazıları hormon veya ilaçlarla tedavi edilebilmektedir" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Kuğu, şu bilgileri de aktardı:

"Bu soruna karşı günümüzde oldukça etkili ilaçlar bulunmaktadır. Fakat stres tipi idrar kaçırmada ilaçlar genelde cevap vermez. Cerrahi yöntem ise günümüzde oldukça rahat yapılan bir operasyondur. Lokal anestezi altında rahatça yapılan operasyonda hastaya oldukça az bir kesi uygulanır ve hasta aynı gün evine dahi gidebilir."

Erken teşhisin önemine değinen Kuğu, kadınların sosyal yaşamda böyle sıkıntılarla yüzleşmek zorunda olmadıklarını söyleyerek, en ufak bir belirtide hemen bir uzmana başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.