KASTAMONU (AA) - ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özdemir, kalp hastalarının ramazanda oruç tutarken dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp hastalarının yemeklerine her zaman dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Kendilerine "kalp hastalarının oruç tutup tutamayacağı" konusunda çok sayıda soru geldiğini belirten Özdemir, buna, hastalığın derecesine göre karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

İleri derecede kalp hastalığı bulunanlar için bunun risk oluşturabileceğini, durumu stabil olanların ise doktor gözetiminde oruç tutabileceğini anlatan Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu konuda daha önceden yapılmış bazı çalışmalar var. Özellikle stabil, yani sorunsuz seyreden hastaların ramazan ayında oruç tutmalarının çok fazla sıkıntı oluşturmadığını gösteren veriler elde edilmiş. Uygun diyet ve ilaçlarını düzenli kullanmak şartıyla oruç tutabilecekleri görülmüş ancak bu çalışmaların çoğu Körfez ve Orta Doğu bölgesinde yapılmıştır. Irksal farklılıklar nedeniyle bu sonuçlar herkese uyarlanamayabilir."

- "İleri derecede hastalar oruç tutmamalı"

Bazı durumlarda oruç tutmanın ciddi risk oluşturabileceğini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

"Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş, birden çok hastalığı bulunan, hastalığı ileri derecede olan, kalbine yakın zamanda stent takılmış, kalp yetmezliği olup vücudunda ödem gelişen, idrar söktürücü kullanmak durumundaki ve ameliyat geçirmiş hastalar oruç tutmamalıdır. Oruç tutanlar ise iftarda aşırı miktarda yemek yememelidir. Sıvı alımı yeterli olmalıdır. Aşırı yemek yemek vücudu zorlar. Kişinin bilinmeyen kalp rahatsızlığı varsa belirtilerin ortaya çıkmasına da sebep olabilir. İleri derecede kalp hastaları yemek sonrası rahatsızlık hissedebilir."

Prof. Dr. Özdemir, oruç tutmayan ileri derecedeki kalp hastalarının da özellikle iftar davetlerinde dikkatli olması, normal beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmaması gerektiğini sözlerine ekledi.