Büyük bir çoğunluk, gerek yaşam tarzları, gerek sağlık sorunları, gerekse de genetik yapılarından dolayı kilo alma problemi yaşamaktadır. Bu durum karşısında elbette ki öncelik sağlık sorunu yaşayanların hekim kontrolünde sağlıklı bir yaşam sürmesidir. Diğer etkenler arasında yer alan yaşam tarzı durumunda ise aşırı stres, yoğun çalışma temposu, yeterli beslenememe gibi durumlar yer alır. Genetik olarak zayıf olmanın sağlıklı kilo alma yöntemleri ile değiştirilebilir olduğu görülmüştür. Ancak bu durum herkes için geçerli değildir.

Kilo alma yöntemleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Öncelik beslenme üzerine yoğunlaşmak olsa da bazı besinlerin kişilerde görülebilecek farklı sağlık sorunlarına yol açabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Her şeyden önce sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapılacak testler ile neden ötürü kilo alınamadığı veya herhangi bir neden yok ise vücudun hangi besine daha fazla ihtiyaç duyduğu ile ilgili sonuçlar toplanmalıdır. Bu sonuçlar eşliğinde hekim önerisi ile beslenme düzeni sağlanmalı ve bununla beraber kişinin hayatına da bu yönde bir düzenleme yapması sağlanmalıdır. Kilo almak her ne kadar kolay görünen bir durum olsa da, özellikle bebeklikten bu yana zayıf olan kişilerin aşırı beslenmesine rağmen kilo alamıyor olması durumun zannedilenden daha zor olduğunu göstermektedir.

Zira aşırı kilo alan birçok kişiden daha fazla beslendiği, ancak yinede kilo alamıyor olan birçok kişi vardır. Burada yapılan yanlışların başında kilo almak için gerekli olan yağ, karbonhidrat ve protein üçlüsünün dengeli olarak tüketilmiyor oluşudur. Kişinin tek bir besin üzerine yoğunlaşması, kilo alamama durumunun yanı sıra sağlıklı olmayan bir vücuda sahip olmasına da neden olmaktadır. ideal kilo için öncelikle kilo alma programı oluşturulmalı ve bununla birlikte mutlaka spor yapılmalıdır. Spor yaparak dengeli beslenmek kişinin kas kaybı yaşamadan ve vücudu yağlanmadan kilo almasına yardımcı olacaktır. Tercih edilecek besinler arasında birincil sırayı atıştırmalık olan çerezler, ana öğünlerde kullanılabilecek bitkisel ve hayvansal yağlar ve süt ürünlerinden özellikle peynir başta yer almaktadır.

Tüm bu yöntemler denenmesine rağmen halen kilo almakta güçlük çekiliyor ise, yapılabilecek diğer bir yol kilo aldıran ilaçlar ile kilo almayı denemektir. Bu ilaçlar ise mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Kişilerin kullanacağı ilaçlar vücut yapısına, yaşına ve taşıyor olabileceği diğer hastalıklara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bilinen ilaçların başında balık yağı ve balık yağı hapı gelirken, kilo alımı için kullanılan bitkisel kürler ve alternatif tıp reçeteleri bulunmaktadır. Her şeyden önce kişinin ideal kilosunu yakalaması için beslenmesine ve yaşam biçimine dikkat etmesi önemlidir. Bunun ardından başvurulabilecek en son yöntem ilaç kullanarak kilo alma yöntemi olacaktır.