Diyetisyen tercihinde en sık karşılaşılan vaka kilo vermek olarak görülse de birçok kişi aşırı zayıflıktan ya da kilo alamamaktan şikayetçi. Vücut sistemine zarar vermeden, gerekli besinlerin düzgün tüketimi ile obezite riskine düşmeden düzgün kilo almanın yollarını Rumeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuz Özyaral ile konuştuk. Beslenme alışkanlıkları ve beslenme biçimine özellikle dikkat çeken Özyaral, obezite riskine girmeden sağlıklı kilo almanın münkün olduğunu söyledi. 
Özyaral'n sağlıklı kilo almak için önerileri şöyle:
Hocam, günümüzde ‘sağlıklı kilo vermek’ kavramı daha çok öne çıkıyor. Peki, sağlıklı kilo almak isteyenler için siz neler önerirsiniz?
 
- Şimdi, her ikisi için de konuşalım. Sağlıklı kilo almak ve sağlıklı kilo vermenin en önemli noktası ‘dengeli’ beslenmektir. Bu ne demek; Ne sırf protein ağırlıklı ne de karbonhidrat ağırlıklı ya da vitaminlerle, ilaçlarla beslenmek değil, doğal beslenmedir. Günlük vücudumuzun ihtiyaçlarını hesaplayarak ve boy – kilo endeksini göz önünde tutarak bir beslenme benimseyeceğiz. 
BİR DİLİM EKMEK MUTLAKA TÜKETİLMELİ
Bunun için sabahları kahvaltı ile başlamak gerekiyor. Kahvaltısız “diyet” diye bir kavramdan söz edilemez. İkinci olarak her öğünde mutlak surette ekmek yenilmelidir. Burada ekmeği bir ölçü ile tüketmek önemlidir. Herkesin kendi eli bir dilim ekmek olarak hesaplanacak ve dilimin kalınlığı da elinizin yan tarafı göz önünde bulundurularak belirlenecek. Dolayısıyla bir dilim doygun ekmek yemek, vücudun karbonhidrat ihtiyacını o anda karşılamak demek bu da vücuttaki kas yapısını zedelememek demek. Vücuttaki kas yapısı çok önemli. Siz ekmek yemediğinizde vücuttaki kası yiyorsunuz, bu çok yanlış. Bir dilim ekmek, bir kase pirinç pilavı ya da çorbaya eştir. Dolayısıyla her şeyin ölçülerek yenilmesi gerekir. 
Ayrıca mutlaka her öğünde yoğurt tüketilmelidir. Burada dengeli kilo vermekten bahsediyorsak, yoğurt sizin zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Bir kase yoğurt acıkmayı geciktirdiği için öğün aralarını uzatır, uzattığı için de yenilecek olan abur cuburun da önüne geçer. 
Kilo vermek için önemli besinlerden birisi de sabah ilk uyanıldığında içilecek olan oda ısısında ılık bir bardak sudur. Suyun içilmesinden bir zaman sonra yenilecek bir elma, vücutta doygunluk hissi verir. Bir fincan kahvedeki kafein miktarı kadar salgının da vücuda salınmasında yardımcı olur. 
Bundan sonra yapılacak kahvaltının ayakta yapılmaması da önemlidir. Bu ‘düzensiz’ kilo almanın sebebidir. Ayrıca dilim dilim ekmek yenmez. Bir dilim doygun kepek ekmek kahvaltıda tüketilmelidir. Ekmek üzerine yağ ya da bal sürmek yerine, bir kasenin içerisine iki kaşık zeytinyağı içerisine azıcık pul biber ve kekikle karışıtırılır, ekmek gerekiyorsa buna batırılır. Bunlar sanılanın aksine iştah keser ve doygunluk yaratır vücutta. Aynı zamanda bağırsaklardaki doygunluk ve hareketlilik artar. 
YOĞURT TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Bunun dışında kahvaltıdan sonra ara öğünde bir kase içerisine taze meyveler doğranarak yenildiğinde ve hatta bunun içerisine pekmez karıştırırsanız yine zayıflamaya yardımcı olur. Diyetin sporla birlikte yürütülmesi de önemlidir.  Bu mevsim en iyi diyet zamanıdır. Bol bol yüzülmelidir. Yüzmek, bütün kasları hareket ettirdiği için yediğinizi direk kasa çevirir. Sabah 11’e kadar akşam 6’dan sonra yapılacak olan yüzmeler zayıflamada en büyük yardımcılar olacaktır.
Saat 8-10 arası dut, erik, kayısı pekmezi, keçi boynuzu olabilir; iki kaşık pekmezi dört kaşık yoğurt içerisine kasenin alacağı kadar zerdali, elma, kayısı, şeftali doğranarak yenildiğinde; sinirliysek siniri alarak vücuda rahatlık verir, stresi alır, rahat uykuya dalınmasını sağlar, uyku kalitesini artırır bu da yaşam kalitesini artırır. 
PATATES YİYEREK KİLO ALINMAZ
Burada kişinin sağlıklı olması ve boy-kilo endeksi 25’in altına düşmemiş ise bu kişinin kilo almaya ihtiyacı yoktur. Eğer, immün sistemi güçlendirmek istiyorsanız bol bol meyve yiyerek vitamin değerlerinize dikkat etmeniz gerekir. Keçiboynuzu pekmezi enerji vererek sizi rahatlatacaktır. 
Gereksiz kilo alımı yerine sağlık kilo alımı için, çok patates yiyerek vücuda karbonhidrat yüklemek yerine protein alımına dikkat edilmelidir. Izgara çok önemlidir. Bu mevsimde yapılan ve gereksiz kilo alımına sebep olan kızartmalar yerine, sebzelerin ateşte (grill) pişirilerek bir tabağın dibine konulacak bir miktar yağ ile harmanlanarak yenmelidir. Zeytinyağının yakılmamış olması burada önemli bir faktördür. Domates ile güzel, baharatlı sos sebzelerle yenilebilir. 
En iyi kilo alma yöntemi zengin sabah kahvaltısıdır. Mutlaka bir yumurta yenilmeli, bir dilim ekmeğe bal sürülerek ya da çaya bal katılarak içilmelidir. Ev yapımı reçel tüketilmeli, doğal olmayan şekerden kaçınılmalıdır. Günlük süt tüketimi de kilo alımında önemlidir. Sütün tadını sevmeyenler içerisine kakao, kahve katarak tüketilebilir. Sütün içerisine çikolata rendelenebilir. 

EN BÜYÜK NEDEN STRESTİR
Kilo almamanın en büyük nedeni strestir, vücut gerginliğidir. Bitter çikolata, az önce dediğimiz gibi yoğurt, pekmez bu stresi alır ve size yardımcı olur. Yoğurdu yemek yedikten sonra, tatlı yedikten sonra ve hatta tatlı ile birlikte tüketmek kilo konusunda önemlidir. 
Burada önemli olan hepsini tüketirken aşırıya kaçılmaması gerekir. Bu mevsimde taze badem, ceviz, fındık tüketilebilir. 
Ayakta yapılan beslenmede de kilo almak mümkün değildir. Bu yalnızca obeziteye neden olur.