Aile fotoğraflarından da anlaşabileceği üzere saçımızın yapısı büyük oranda genlerimize bağlı. Eğer bunun genlere dayalı olduğuna dair, daha çok verilere dayalı bir teze ihtiyacınız varsa, 2009 yılında yapılmış olan bir araştırma kıvırcık saçın % 85-95 oranında kalıtsal olduğunu gösteriyor.
Saç neden kıvırcık sorusunu bu araştırma yanıtlıyor, ama peki saç tipi fiziksel olarak nasıl oluşuyor? Bunun cevabı saç telinin çıktığı epidermisin parçası foliküllerde yatıyor. Foliküller, saçın hem şeklini hem de hangi yönde uzadığını belirliyor. Asimetrik veya düz foliküller kıvrımı oluşturuyor ve bu da dümdüz saç teline göre daha dik açıda büyüyen ve oval şekilli saç telini meydana getirir.

Saç telinde bulunan protein yapısı da bunda etkili olan diğer bir faktör. Fransa’nın Clichy bölgesindeki bir araştırma ekibi, elektron mikroskobu kullanarak ayrı saç tellerini inceledi ve kıvırcık saç tellerinde keratin isimli proteinin simetrik dağılmadığını ve çoğunlukla kıvrımın altında iç kenarda yoğunlaştığını buldu.

Peki kıvırcık saçlarda sıkça görülen kabarıklığın nedeni ne? O da doğal yağların saç telinde aşağı doğru ilerlemesinin daha zor olmasından kaynaklanıyor.

Saçınızın yapısını geçici olarak değiştirebilen diğer faktörler arasında nem, hormonlar, alınan ilaçlar ve ısı veya su yoluyla saçın proteininde meydana gelen değişimler sayılabilir. Düz saçlarını kıvırcık yapmak isteyenler veya kıvırcık saçlarını düzleştirmek isteyenler için de umut var: saçın zaman içerisinde doğal yoldan nasıl değiştiğini anlama yönündeki arayışlar nedeniyle artan araştırmalar, saçınızda değişiklik yapmanın belki bir gün bir hap almak kadar kolay olması anlamına gelebilecek.