Toplamda 32 kez mutasyona uğramış yeni varyant nedeniyle dünyada bir çok ülke sınırlarını yeniden kapatmaya başladı. Bu noktada en çok merak edilen konu ise mevcut Koronavirüs aşılarının yeni varyanta karşı etkili olup olmayacağı. 
DSÖ’den yapılan açıklamada Omicron Varyantının küresel boyutta yayılma riskinin ‘Çok yüksek’ olarak ifade edildi. 


Türkiye’de de kullanılan Pfizer / BioNTech’in aşısına benzer mRNA teknolojisi kullanılarak aşı geliştiren Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, aşıların yeni varyanta karşı zorlanabileceğini kaydetti. Bancel, “Bancel, "Şu an kullanılan aşılar yeni varyanta karşı zorlanacak" dedi.
Moderna ayrıca Omicron varyantıyla mücadele için güncellenmiş bir aşıyı da piyasa sürebileceklerini açıkladı. 

ABD’li ilaç şirketi Moderna, 2022'nin başlarına kadar corona virüsün endişe veren Omicron varyantıyla mücadele etmek için güncellenmiş bir aşıyı piyasaya sürebileceğini duyurdu. Moderna’nın hali hazırda Covid-19’a karşı geliştirdiği, Pfizer/BioNTech’inkine benzer bir mRNA aşısı bulunuyor.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Yeni Şafak Gazetesine yaptığı değerlendirmede ise  Hong Kong’ta tespit edilen 2 vakanın mRNA aşılı olduğuna dikkat çekerek, “Bu iki vakada 4’üncü PCR testinde pozitiflik tespit edildi. 2 vaka da çift doz mRNA (Pfizer) aşılı. Bu durum mevcut testlerden de kaçabilme potansiyeli konusunda kuşku yaratıyor. Dolayısıyla gelinen noktada hem aşı hem de testlere güncelleme gelebilir” dedi.

Omicron Varyantı ilk olarak Güney Afrika ülkesinde tespit edildi. Ardından Hong Kong ve Botswana’da da tespit edilen toplamda 50’den fazla vaka var. Avrupa’da ise Omicron varyantının ilk görüldüğü ülke Belçika oldu. 

Omicron varyantı için yapılan ilk değerlendirmelerde, Delta varyantından daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor.  Omicron varyantında şimdilik diğer varyantlardan farklı bir semptom göstermediği yönünde değerlendirmeler var.