Gıdada skandallar bitmek bilmiyor. Mısır şurubundan sonra şimdi de boraks skandalı patlak verdi. Temizlik maddesi olarak kullanılan 'zehirli' boraks; gofret, waffle ve dondurma külahına da bulaştı.

Takvim'den Hüsniye Oral'ın haberine göre; beyazlatıcı özelliği olan, temizlik işlerinde kullanılan boraks, gıda sektörüne gofret, waffle ve dondurma külahının hamurunun tepsiye yapışmasını engellemek için girdi. Ancak artık bazı üreticiler, çıtır özelliği vermesi için boraksı 'gizlice' bu ürünlerin hamurlarına da ekliyor.

GİZLİCE KULLANILIYOR

ABD'de gıda sektöründe kullanılması yasak olan boraks, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yakından izleniyor. Bu madde AB ülkelerinde ürünlere üzerinde sağlığa verdiği zararlarla ilgili uyarı yazısı konularak girebiliyor. Avrupa'da "Üremeyi bozar, anne karnındaki bebeğe zarar verir" denilerek yüksek önem arz eden maddeler sınıfına alınan boraksın, Türkiye'de de gıdada kullanılmasının yasak olmasına karşın, gizlice kullanıldığı ortaya çıktı. Birçok merdivenaltı üreticinin vazgeçilmezi olan boraks, 'çıtır' gıdalarla Türk insanının sağlığını vuruyor. Kanserojen olmayan ve sağlığa zarar vermeyen temizlik maddesi olarak pazarlanan boraks, insan sağlığına büyük zarar veriyor. Uzmanlar, boraksa çok yüksek miktarda maruz kalınması halinde ciddi rahatsızlıkların ortaya çıktığını ifade ediyor.

BORAKS NEFESİMİZİ KESİYOR!

Boraks, AB ülkelerinde sperm sayısını azaltan, üreme sistemine zarar veren madde olarak tanımlanıyor. İçinde boraks olan gıda ya da temizlik maddeleri solunarak ya da yutulmak suretiyle insan vücuduna girebiliyor. Uzmanlara göre; boraksa maruz kalan kişilerde kalıcı kusma, ishal, karın ağrısı gözleniyor. Yüksek oranda boraks, ciltte kızarma, solunum durması, böbrek yetmezliği gibi birçok ciddi rahatsızlığa yol açıyor.