Kürtaj için yasal süre son adet gününden sonraki 10 haftadır. Bütün riskler göz önünde bulundurulduğunda 6 haftaya kadar olan gebeliklerin sonlandırılması daha doğru bulunmaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi kürtajda da erken müdahale olası riskleri en aza indirmektedir. Kürtajı bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemek gerekir. Zira her ameliyat gibi kürtajda uygulama esnasında ve sonrasında bazı riskler taşımaktadır. Zaruri haller dışında kürtaja maruz kalmamak için mutlaka doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.

Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılır

Gebelik çeşitli nedenlerle sonlandırılabilir. En sık rastlanan nedenlerden biri gebeliğin anne ve baba tarafından istenmemesidir. Bir diğer neden anne ya da bebeğin sağlık problemlerinin gebeliği riske atmasıdır. Özellikle ileriki dönemler için ciddi sağlık problemleri ön görülüyorsa kürtaj işlemi uygulanır. Bunun dışında bebeğin doğumdan sonra fiziksel veya genetik anlamında herhangi bir kusurunun olması da gebeliğin sonlandırılması için önemli bir neden olabilir. Bu durumda ailenin rızasının alınması ve heyet raporuyla konunun sabitlenmesi gerekmektedir. 

Daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

https://www.saglikliyol.com/kurtaj/

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kürtaj hastane ortamında genel anestezi ile yapılan bir işlemdir. Hasta tercihine göre lokal anestezi de kullanılabilir. Kürtaj işlemi ortalama 15 dakika sürmektedir. Gebeliğin sonlandırılması öncesinde hastanın 6 saat boyunca yemek yememesi gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlara kürtaj yapılmaz. Çünkü ameliyat sonrası kanamanın devam etmesi çok önemli bir risktir. Kürtajın uzman ellerde ve hijyenik koşullarda yapılmasına dikkat edilmesi gerekir. Zira vajinanın boşaltılması anlamına gelen bu işlemde vajinanın içinde parça kalabilir ya da vajina fazla hırpalanabilir. Bu durumda geri dönüşü olmayan veya onarılmak için birden fazla operasyon gerektiren sonuçların doğması kaçınılmazdır. Çoğul gebelikte kürtaj tekil gebeliktekinden daha zorludur. Ortada zorunlu bir hal yoksa eğer çoğul gebelikte kürtaj önerilmez. Ayrıca daha önce sezeryanla doğum yapan kişiler için de bu işlem oldukça zordur. Kürtaj sonrasındaki en büyük risklerden biri tekrar hamile kalınamaması riskidir. Rahime yapılan işlemden dolayı gebeliğin rahim içine yerleşememesi sorunu yaşanabilir. Kürtaj kararı oldukça dikkat edilmesi gereken bir karadır.