TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, araştırmaların, kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bu durumun dünyada olduğu gibi Türkiye'de de aynı şekilde geliştiğini vurgulayan Hamzaoğlu, meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı Sağlık Bakanlığının ekim ayını, Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı ilan ettiğini anımsattı.

Meme kanserinin erkeklerde de görülebildiğine dikkati çeken Hamzaoğlu, "Yaş faktörü de meme kanseri için önemli risk faktörlerindendir. İleri yaşlarda görülme sıklığı, erken yaşlara göre 4 kat daha fazladır. Bir diğer önemli risk ise hastalığın kalıtsal olmasıdır. Birinci derece akrabalarda meme kanseri hikayesinin olması, olmayanlara nazaran meme kanseri olma riskini 2, 3 kat artırmaktadır. Meme kanserlerinin az bir kısmı kalıtsal özellik taşır. Meme kanseri ne kadar erken yaşta görülürse hastalık seyri o kadar kötüdür. Bunun nedeni ise erken yaşlarda meme kanseri teşhisinin zor olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Hamzaoğlu, diğer risk faktörleri arasında erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek, uzun süre östrojen kullanımının sayılabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bunların aksine 30 yaş altında ilk doğumu yapmak ve emzirmek ise meme kanserinden koruyucu bir durumdur. Günümüz itibariyle meme kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntem mamografi yani memenin röntgen filmlerinin çekilmesidir. Bu nedenle kişilere her bir meme için iki film çekilir. Mamografinin teşhiste güvenilirliği yüzde 90'lar civarındadır. Mamografi çekimi için önerilen yaş 40 yaştır. Genç yaşlarda rutin bir uygulama olarak mamografi çekimi önerilmez. Herhangi bir risk faktörü olmayan 40-69 yaş aralığında ki kadınlara bakanlığımız tarafından 2 yıl aralar ile ücretsiz mamografi çekimi yapılmaktadır."

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM), 40-69 yaş arası kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yapıldığını belirten Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"İlimizde hizmet veren KETEM birimimiz, Temmuz 2015 tarihinde Akçaabat Toplum Sağlığı Merkezine taşınmıştır. Merkez, eski Akçaabat Devlet Hastanesi binasındaki yeni yerinde halkımıza hizmet vermeye devam etmektedir. 5-16 Ekim tarihleri arasında Araklı ve Of Toplum Sağlığı Merkezlerinde mobil tarama aracıyla 40-69 yaş arası kadınlarımıza meme kanseri, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere yönelik de kalın barsak kanseri taraması yapılacaktır."