Kişiler bu durumlara göre doğru enerji almalıdır. Aksi takdirde fazla enerjiler aşırı kilolara görüşecek ve kişi sağlığı ciddi olarak tehdit edilecektir. Normal kişiler için erkeklerde vücut ağırlığının % 18'i kadınlarda ise vücut ağırlığının % 20 ile 25'ini yağ dokuları oluşturmaktadır. Bu ortalamalar erkeklerde % 25, kadınlarda ise % 30'un üstüne çıkarsa kişide obezite başlar.

Obezite cerrahisi iki kısma ayrılmaktadır. Birinci kısımda alınan enerjinin azaltılması amaçlanmaktadır. Obezite cerrahisinde ikinci kısımda ise vücutta önceden yer etmiş olan yağların arındırılması amaçlanmaktadır. Obezite tedavisi için tercih edilen ilaçlar kişi ile tam uyumlu olması gerekir. Yani Obezite tedavisi için kullandığımız ilaçların güvenilirliği daha önceden kanıtlanmış olmalıdır. Bunların yanında tabi ki obezite tedavisinin başarılı olabilmesi için sadece ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır. İlaç tedavisinin yanında tıbbı beslenme tedavisi ve egzersiz tedavileri de kişiye uygulanmalıdır.

Obezite tedavisi oldukça titiz bir şekilde uygulanması gereken bir tedavidir. Öncelikle kişi psikolojik olarak bu tedaviyi istemelidir. Çünkü her şey kişinin istemesiyle başlamaktadır. Obeziteye yakalanmış kişiler hayatlarında birçok engellenme ve zorluklarla karşılaştıkları için tedaviyi kolaylıkla kabul etmektedirler. Tedavi olma konusunda istekli olmayan obezite hastaları için ise iş hasta yakınlarına ve obezite cerrahisi doktorlarına düşmektedir. Özellikle kişinin yakınları bu durumlarda aktif rol oynamalıdır.

Obezitenin tedavisi için uygulanacak olan tıbbı beslenme tedavisinde yani diyet tedavisinde vücut ağırlığı ile boy orantısı düzenlenmelidir. Bu diyetle ulaşmak istenilen sonuçlara veya yakın sonuçlara ulaşa bilinir. Bu diyetler kesinlikle sağlıklı, dengeli ve düzenli menülerden oluşmalı ki kişinin sağlığını daha da tehlikeli durumlara sokmasın. Bu diyetimizdeki amacın bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak ve bu alışkanlığı devam ettirmek olduğu unutulmamalıdır. Vücut ağırlığı boya göre doğru kilolara geldiğinde vücudun tekrar kilo alması engellenmeli ve kaybedilen kiloda kalması sağlanmalıdır.

Obezite ameliyatları iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda mide küçültme ameliyatları, ikinci kısımda ise mide - ince bağırsak bypassları gelmektedir. Yaygın olarak yapılan obezite ameliyatı mide küçültme ameliyatlarıdır. Mide, ince bağırsak bypassları daha az kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Kısaca özetlemek gerekirse obezite kişinin ihtiyacından fazla miktarda enerji alması sonucunda vücut ağırlığı ortalamasının üstüne çıkmasıdır. Kişi bu durumda hızla kilo alır ve hayatında daha önceden gerçekleştirmiş olduğu birçok etkinliği gerçekleştiremez hale gelir. Bunların olmaması için mutlaka beslenme alışkanlığımıza dikkat etmeliyiz ve obezite riski taşıdığımızı anladığımız anda çok geç olmadan bir uzmandan yardım almalı ve hemen tedaviye başlayarak sağlıklı bir yaşam sürmeyi tercih etmeliyiz. Çünkü kişi obeziteye yakalandığında sadece kilo almakla kalmıyor, bu fazla kilolara bağlı olarak ta birçok hastalığa yakalanabiliyor.