Obezite vücuttaki yağ oranının dengesinin bozulmasıyla yağ oranının yağsız orana göre artmasıyla ortaya çıkan hastalıktır.

Obezitenin Sebepleri Nelerdir?

Obezitenin sebepleri arasında anne sütü etkenini de görebilmekteyiz.Anne sütüyle beslenmeyen çocukların anne sütüyle beslenen çocuklara göre obeziteye yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Fiziksel aktiviteden uzak durarak vücudun hareket etmesinin önüne geçilmesi de oldukça önemli bir etkendir. Yine tüm bunlarla birlikte psikolojik durum, sigara alkol kullanımı,yanlış diyet uygulaması, cinsiyet, iş,genetik faktörler de etkilidir.Obezitenin sonuçlarına bakacak olursak, vücudun yağ oranının artmasının yanında buna bağlı olarak kalp damar hastalığına yani kısaca kalp krizine,kolesterol artmasına, solunum problemlerine,hareketsizlikten doğan kireçlenmeye,çeşitli kanser,adet düzensizliği gibi ciddi fizyolojik hastalıklara sebep olabilir.Bununla birlikte psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir.Genel olarak toplum içerisinde bir dışlanmışlık hissi ve buna bağlı olarak takıntı,saplantı ortaya çıkabilir.Duygusal olarak stres, kendini beğenmemeye bağlı öfke duyma, içe kapanma,duygusal travmalar yaşanabilmektedir.

Dünyada Obezite

Dünya’ya obezite hakkında baktığımızda yapılan incelemeler doğrultusunda gelişmiş ülkeler arasında ilk sırayı nüfusunun yaklaşık 1/3 ün obezite olduğu ABD almaktadır. Amerika’nın ardından uzak Doğu’dan yine en gelişmiş ülkeler arasında olan Çin devam etmektedir.Dünya sağlık örgütünün yaptığı açıklamaya göre Avrupa ülkelerinin ilerleyen yıllarda yaklaşık 15 yıl kadar sonra başta İngiltere olmak üzere obezite de ciddi artış yaşanacağı söylenmiştir.Türkiye de ise 2014 yılında yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 24,5 inin obez erkeklerin ise yüzde15,3 ünün obez olduğu ortaya çıkmıştır.Dünya da da yaşanan bir sorun haline gelen obezite giderek artış göstermektedir.Özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülmesinin nedenleri ise; maddi imkânlardan doğan kalitesiz beslenmeyi sayabiliriz.

Obezite İçin Alınacak Önlemler

Tüm bunlarla birlikte obezite nasıl önlenir ve tedavi yöntemlerine bakacak olursak öncelikle diyet tedavisiyle başlanılabilir.Doktor kontrolünde vücudun kilo boy orantısına göre ayarlanacak bir diyet tedavisidir.Böylelikle hasta sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığı kazanmakla birlikte fazla kilolardan kurtulmuş olacaktır.Diğer bir tedavi yöntemi olan egzersiz yapma ise kişinin hareketsiz devam eden vücuduna hareket aktarmakla günlük bir çizelge ve belli hareketlerle yapılır.İlaç tedavisi ise egzersizle birlikte de devam edilebilecek mutlaka doktor kontrolünde bağımlılık yapmayacak şekilde sürebilecek tedavi şeklidir.Bunlarla birlikte cerrahi yöntemlerde vardır.

Obezite Ameliyatı

Obezite ameliyatı da diyebileceğimiz bariatrik cerrahi yöntemidir. Obezite ameliyatı yöntemleri; mide küçültme ameliyatları ve mide-ince bağırsak bypassları halinde yapılmaktadır.Diğer tedavilere göre daha çok etkili olmasının yanında kilo kaybında ciddi bir oran yaşanır.Yalnız ameliyat için belli kriterlerinde olması gerekmektedir.Hastanın yaş aralığının 20-60 arasında olması ve obezite süresinin 5 yıldan fazla olması gerekmektedir. Bariatrik ameliyat için hastanın ciddi ve şiddetli yeme alışkanlığı,aşırı alkol alımıyla obezitenin devamı,psikiyatrik durum,yapılan tüm obezite tedavilerine rağmen hasta kilo kaybedememe durumu mevcutsa yapılır.Her ameliyatın riskleri olduğu gibi bu ameliyatın da riskleri elbette vardır.Kanama başta olmak üzere,çeşitli yara,idrar yolu ve akciğer enfeksiyonları görülebilmektedir. Kaynak: www.ulusalobeziteveritabani.com