Çin Halk Cumhuriyetinin Wuham Şehrinde ortaya çıkan “2019-nCoV” adlı yeni korona virüs vaka sayısının komşu ülkeler de dahil olmak üzere Dünyanın birçok ülkesinde artmaya devam ederken Üroloji Uzmanı, Fitoterapist Başhekimi Trabzon İmperial Hastanesi Başhekimi Ömer Fatih Çelik’den virüse dair çarpıcı açıklamalar geldi. 

"KAŞÜSTÜ HASTANESİNE GİDECEK"

Virüsün Trabzon’da çıkma olasılığını değerlendiren Çelik “Bu virüs kendiliğinden Trabzon'da çıkmayacaktır, mutlaka bir yerlerden gelmesi gerekiyor. Sınır kapılarında önlemler var ancak bir şekilde kaçaklar olabilir sadece Gürcistan olarak düşünmemek gerekiyor. Geldikleri zaman fark edilebilirseler karantinaya alınmaları için en uygun yer, Sağlık Bakanlığı tarafından gösterilen yer  Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi.. Eğer burası daha yaygın olursa ve cevap veremeyecek hale gelirse özel hastaneler kendi girişimlerini yapacak. 

"İZOLE EDİYORUZ"

Koronavirüs’ün tespitinin önemli olduğunu ifade eden Çelik “Öncelikle koronavirüs teşhisi korunması lazım, başka virüslerde olabilir benzer semptomlar gösterebilir, mutlaka teşhis konulması lazım. Koronavirüs varsa ayırıyoruz ve Kaşüstü’ne gönderiyoruz, orası doldu sonra alıyoruz kendimiz izole ediyoruz. Bu işlemi farklı kişiler ve personellerle izole ediyoruz. Bu sadece koronavirus ile alakalı, griple de gelebilir ama mutlaka ayırt edilmesi gerekir. 

"MUTASYONA UĞRUYORLAR"

Bağışıklılık sisteminin önemine vurgu yapan Başhekim Çelik “Virüsleri iyi bilmek lazım, virüs canlı içerisinde bulunması lazım, canlı hücreye girerler ve orada ürerler. kendilerini de değiştiriler mutasyon diyoruz. Aşı vermekte ve tedavi etmekte zorlanıyoruz. Semptomatik yaklaşıyoruz, istiyoruz ki insanın bağışıklık sistemi bunu yensin. Bağışıklık sistemi kötüyse virüs insan vücudunda çok fazla ise işler sarpa sarıyor. Nasıl Bağışıklık sistemi kötüyse çok sigara içiyordur, kardiyovasküler hastalıkları vardır, akciğer rahatsızlıkları vardır. Korona ile alakalı en kötü sorun şu. Alınıyor ve akciğere gidiyor, tabiri caizse iflas ettiren hastalığa götürütyor. Akciğeri zatürre yapıyor ve yetmezliğe sokuyor ve hasta ölüyor. ortalama ölüm oranı ise yüzde 3’lerde..  “

"EN ÖNEMLİ YOL HİJYEN"

Virüslerden korunmanın en önemli yolunun Hijyen olduğunun altını çizen Çelik “Hijyen önemli kurallardan bir tanesi, bu virüs canlının içerisine girecek ve çoğalacak. Başka insana gidecek, eğer kalabalık fazlaysa hijyen fazlaysa yayılma ihtimali o kadar olacak. Çin’de kalabalığın olduğu yerde hijyenin düşük olduğu yerde yayılması kadar kolay bir şey yok. Afrika’da olsaydı orada hijyen problemi var ordada. 

"ADAÇAYI VE KEKİK TÜKETİN"

Bağışıklılık sistemini arttırmak için Adaçayı, sarımsak, soğan ve kerevizin büyük önemi olduğunu ifade eden Çelik “En önemli şey hijyen, internette de görüyorlar. Maskeler vs bilinen şeyler. Biz kendimizi nasıl koruyabiliriz. Türkiye’de bu iş yayılmadan gidecek, Çin ve İtalya gibi sıkıntılar çekmeyeceğiz. Bizim en iyi taraflarımızdan birisi Hijyen diğer ülkelerden bir kaç tık daha iyiyiz. Bizim kalabalık yerlerde aşırı kalma kültürümüz yok. Çin, Tokyo gibi çok kalabalıkların olduğu yerde değiliz. hepimiz yakalanabiliriz. Bağışıklık sistemini arttıracak ne yapabiliriz en önemli şeylerden birisi yiyecekler.  Antiviral etkisi… Sarımsak, soğan ve kereviz. Sarımsak ve Soğanı çiğ olarak fazla tüketecekler. Daha basit Adaçayı, neden söylüyorum.  Geleneksel Fitoterapi de virütik rahatsızlıklarda sıcak çaylar önerilir bunun nedenide virüslerin sıcaklara dirençli olmadıklarından kaynaklanır sıcağı sevmezler. Genelde Üst solunumdan bulaşır, en çok önerdiklerimden bir tanesi ada çayıdır. Sabah akşam bir bardak sıcak sıcak gargara yaparak bir yudum alıyor gargara yapıyor içiyor. Ada çayının içinde bulunan flaonetitler virüstlerin hücreye girmesini engelliyor. girmişsede onların replikasyonunu çoğalmasını engelleyecek flavonoidler ve sekonder billeşikler var içerisinde. Kekik, evinizde olabilir mümkünse taze kekikler bulmaya çalışın. Akciğer rahatsızlıkları için birebirdir. Kekik kullanarak, günde  2 bardak içerek kekikle beraber akciğere gitmesini engellemiş olabilir. Sabah bir bardak adaçayı öğleye yakın kekik, ikindide bir kekik, akşam bir adaçayı için bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Sıkıntı edilecek bir şey yok bunda.

"SAKİN OLMAK LAZIM 1-2 AY İÇİNDE KURTULACAĞIZ"

İnsanların daha sakin olması gerektiğini ifade edip sözlerini sonlandıran Çelik “Bu tür spekülatif enfeksiyonların toplumsal hayatın düzenini bozan durumlara sevk ediyor biraz daha relax olmak lazım. tedbirleri aldıktan sonra hepsiz düzelir bunların. biz avantajlıyız geç geldi, 1-2 ay içerisinde kurtulacağımızı düşünüyorum. “