Abiraterone'un aylık maliyeti 5 bin dolar civarında. Birleşik Krallık'ta hastalara ücretsiz sağlık hizmeti veren Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) İngiltere'de hastalara bu ilacı vermiyor. İlacın prostat kanserini tedavi etmediği ancak ölümün eşiğindeki hastaların aileleriyle bir süre daha geçirebilmelerini sağladığı belirtiliyor.

Prostat kanseri, erkeklerde en fazla görülen kanser türü. Bu aynı zamanda en fazla ölüme yol açan ikinci hastalık. Abiraterone'un, Lockerbie bombacısı olarak bilinen ve Libyalı Abdülbasit el Megrahi'nin ömrünü uzatmak için kullanıldığı ileri sürülen ilaçlar arasında yer aldığı belirtiliyor. Ancak sağlık makamları bunu doğrulamış değil.

1988'de bir Amerikan uçağına bomba koymakla suçlanan Megrahi, İskoçya'da hapishanedeyken az bir ömrü kaldığı söylenerek salıverilmişti. İngiltere ve Galler'de hastalara hangi ilaçların yazılabileceğini belirleyen kurul, ara kararında Abiraterone'un fiyatının sağladığı faydalara kıyasla fazla olduğuna hükmetti.

Bununla birlikte Galler makamları, kurul nihai kararını verinceye kadar ilacın reçete edilmesine karar verdi. Bazı hastalar, NHS'in en iyi tedaviyi sunarak diğer ülkelerdeki kanserden kurtulma oranlarını yakalaması gerektiğini belirtiyor. Ancak bazıları, ilaç şirketlerinin fiyatları düşürmesi gerektiğini vurguluyor.