Pankreas dokusunda bulunan hücrelerde meydana gelen kötü huylu tümöre pankreas kanseri denmektedir. Hormon üreten ve sindirim salgısı üreten dokulardan da kanser riski oluşabilir. Nadirde olsa diğer organlardan da pankreasa metastaz olabilmektedir.

Pankreas Kanserinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanserinin kesin olarak neyden kaynaklandığı bilinmez. Fakat Pankreas kanserinin nedenleri arasında alkol, sigara, diyabet ve bir takım kimyasallar ile temas halinde olmak sayılabilir. Diğer bir durum ise genetik nedenler olmaktadır.

Pankreas kanseri, diğer kanser türlerine göre daha sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Pankreas kanserinin belirtileri genellikle siliktir ve hastalığın erken dönemlerinde teşhis edilmesi oldukça zordur. Pankreas kanserinin ilerlemiş aşamalarında genellikle karından sırta doğru şiddetli ağrılar olmakta ve bu ağrılar sürekli olarak artmaktadır.

Pankreas Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Bu gibi belirtilerin dışında ayrıca bulantı, kusma, aşırı derecede kilo kayıpları gibi belirtiler görülebilir. Pankreas kanserinin tedavisi ise cerrahi yöntemler olmaktadır.  Pankreas cerrahisi her hastada uygulanabilen bir operasyondur. Kişinin yaşına bakılmaz ve cerrahi müdahalede önemli olan ekibin deneyimi ve uzmanlığıdır.

Pankreas ameliyatlarında genellikle Whipple ameliyatı uygulanmaktadır. Bu ameliyat türünde Pankreas kisti baş bölümü, ana safra yolunun son bölümü ve on iki parmak bağırsağı ile safra kesesi çıkarılır. Fakat hastalığın farklılığına, tümörün büyüklüğü ve huyuna göre farklı ameliyat işlemleri de gerçekleştirilebilmektedir.

Bu makale genel bilgi taşımaktadır. En doğru verileri uzman doktorlar tarafından almalısınız.