Vücudun “ dost “ bakterileri olarak bilinen probiyotiklerin insan yaşamını uzattığı birçok araştırma tarafından kanıtlandı. Geçenlerde yayınlanan bir habere göre; 157 yaşında hayata gözlerini yuman bir Türk vatandaşının uzun senelerdir akşam yemeğinde sadece yoğurt ve ekmek yediği söyleniyor. Mayalanarak yapılan doğal yoğurt ise bilindiği üzere probiyotik cenneti. Birçok hastalığın da engellenmesinde önemli rolü olduğu düşünülen probiyotikler hakkında hala yeterli bilgiye sahip değiliz.

Probiyotik Nedir? Probiyotikleri Neden Tüketmeliyiz?

“Yaşam için” kelime anlamına sahip olan probiyotik, Yunanca kökenlidir. Vücuda zararlı mikroorganizmalardan bizleri koruyan probiyotikler “dost bakteriler” olarak da bilinmektedir. Sindirim sisteminden sinir sistemine kadar tüm vücut fonksiyonlarımıza etki eden probiyotiklerin her geçen gün daha da önemini kavrıyor ve faydalarını keşfediyoruz.

Bağışıklık sisteminin korunmasında önemli rol oynayan probiyotikleri, zararlı bakterilerden korunmak ve enfeksiyonlara karşı daha da dirençli olmak için tüketmeliyiz. Nezle, gripten idrar yolları enfeksiyonuna kadar birçok konuda “tedavi edici” özelliği olan probiyotiklerin insanlara “her zaman” faydası vardır.

Probiyotik mi Prebiyotik Mi?

Probiyotik.net üzerinde yayınlanan bir makaleye göre probiyotik ve prebiyotik kavramlarının sıkça karıştırıldığını öğrendik. Hayatımızda önemli bir yere sahip olan probiyotiklerin canlı kalabilmesi için gerekli olan besinlere prebiyotik diyoruz. Dolayısı ile prebiyotik ile probiyotik kelimeleri aynı anlama sahip kelimeler değil. İkisini bir arada içeren yiyeceklere ise “sinbiyotik besinler” ismi veriliyor.

İnsan Yaşamını Uzatan Mikrobiyota: Probiyotikler Hangi Besinlerde Var?

Doğal olan ve sonradan probiyotikli ürün haline getirilmiş olarak probiyotikler ikiye ayrılmaktadır. Doğal olan probiyotikler ise, kefir, tempeh, kımız, turşu ve salamura olarak kabul görmektedir. Bebeklerde probiyotik sağlayan besin ise anne sütüdür ve anne sütü de doğal olan probiyotiklere en güzel örnektir. Dışarıdan probiyotik mayaların eklenmesiyle oluşturulan probiyotikli ürünler ise bebek mamaları, meyve suları, süt ürünleri ve yoğurtlardır. Probiyotik yoğurt olarak bilinen yoğurtlar da dışarıdan probiyotik maya eklenerek elde edilmiş yoğurtlardır. Ancak, evde yaptığınız has yoğurtlar, probiyotik madeni olarak kabul edilir.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Bazı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştıran probiyotikler, sindirim sisteminde de önemli roller üstlenir. Sindirimi kolaylaştıran ve bağırsak hareketlerini olağan şekilde sağlayan probiyotikler, bağışıklık sistemi üzerinde de etkilidir. Kanserle probiyotiklerin arasındaki bağ araştırmaları ise halen devam etmektedir. Teknolojinin daha da gelişmesi ve tıbbin yeni bilgileri keşfetmesi sonucunda kanserli hastalara probiyotik tedavilerinin de uygulanacağı doktorlar tarafından sürekli dile getirilen bir bilgi. Deri enfeksiyonları, osteoporoz ve menopoz gibi hastalıklarında etkisini azaltan probiyotikler, bağırsak florasının asit ortamını değiştirir ve zararlı maddelerin çoğalmasını engeller.

Hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet ve obezite gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkili olduğu iddia edilen probiyotikler ile ilgili araştırmalar halen devam ediyor. Deri ve göz salığı üzerinde etkinliği kanıtlanan probiyotikler, bağırsak kanserlerini engelleme konusunda da etkin rol üstleniyor.

Probiyotikler Hangi Sıklıkla Tüketilmeli?

Yaşamın her döneminde bizimle birlikte olan probiyotikleri sadece ihtiyacımız olduğunda değil, devamlı kullanmamız çok önemlidir. İlaç olarak görülmemesi gereken probiyotikler, fonksiyonel yiyecek olarak doktorlar tarafından önerilir. Bir porsiyon sütlü içecek içerek birçok rahatsızlığın önüne geçebileceğiniz probiyotikler bağımlılık yapmamaktadır bu nedenle fazla tüketilmesinde de hiçbir sakınca yoktur.

Probiyotikler ile İlgili Daha Fazla Bilgi Probiyotik.net’te!

Hayatımızın idame ettirmekten sorumlu tüm sistemlere etkisi olan probiyotikler, hayatımızın olmazsa olmazlarından olması gereken yiyeceklerde ve içeceklerde bulunuyor. Sağlıklı bir yaşam için önemli olan probiyotikler hakkında merak edilen birçok şey için probiyotik.net’e göz atabilir ve sağlığımızı daha da korumak için neler yapmamız gerektiğini öğrenebiliriz.