GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Nida Işık, ramazan boyunca dinlenen mideye birden yüklenilmemesi gerektiğini bildirdi. 

Işık, yaptığı yazılı açıklamada, ramazanın yarın sona ereceğini anımsatarak, vücudun normal beslenme sürecine yavaş yavaş adapte olacağını belirtti.

Ramazan süresince azalan öğün sayısının, bayramla birlikte üç ana ve en az iki ara öğüne dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Ramazan boyunca dinlenen mideye birden yüklenilmemeli. Özellikle tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Kalorisi, şeker ve yağ oranı yüksek olan bu besinlerin fazla miktarda alınması kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmesi gibi birçok sağlık problemine neden olabilmektedir."

Işık, bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımının arttırılması, günde yaklaşık 1.5-2 litre su içilmesi gerektiğine dikkati çekerek, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdaların da eklenebileceğini belirtti.

Bayram ve bayram sonrasında yavaş yavaş eski yemek düzenine geçilerek metabolizma hızının artması gerektiğini ifade eden Işık, obezite ve obezitenin yol açtığı birçok kronik hastalıktan korunmak için yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini kaydetti.