RİZE (AA) - Rize'de "Yenidoğan İşitme Taraması Uygulayıcı" eğitimi düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesince doğum hizmeti veren hastanelerde işitme tarama ünitelerinin yaygınlaştırılması ve yapılacak eğitimlerle işitme tarama testlerini yapacak eğitimli personel sayısının artırılması amacıyla "Yenidoğan İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi" gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen teorik ve pratik uygulamalı eğitimleri, kulak burun boğaz ve odyoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Özgür ve kulak burun boğaz uzmanı Yrd. Doç. Dr. Suat Terzi verdi.

Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, yaptığı açıklamada, Türkiye'de her bin bebekten 2-3'ünün ileri derecede işitme kaybıyla dünyaya geldiğini belirterek, "Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran yüzde 6'ya kadar çıkmaktadır. Eğer bu bebek ve çocuklarda işitme kaybı zamanında teşhis edilmez ve erken rehabilitasyon programlarına alınmazsa psikolojik ve sosyal gelişmeleri yetersiz olur ve ilerleyen yıllarda eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca yaşıtları olan çocuklardan geri kalırlar" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özgür ise işitme tarama programı kapsamında yenidoğan tüm bebeklerin ilk bir ayda tarama testlerinin ve ilk üç ayda da tanı testlerinin tamamlanması gerektiğini ifade ederek, "İşitme sorunu olanların 6. ayına kadar cihazlama ve rehabilitasyonlarının başlanması gerekmektedir. Ayrıca ilimiz referans merkezi olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, işitme kaybı tanı ve tedavisi için yeterli donanıma sahiptir. Tüm bebeklere, yenidoğan işitme taraması yapılması gerekiyor" diye konuştu.