"Archives of Internal Medicine" dergisinde yayımlanan araştırma, sağlık personelinin kendi sağlıklarını koruma konusunda daha özensiz davrandığını gösterdi.

Medimagazin'den Dr. Sinan Korukluoğlu'nun haberine göre, Amerikan Hastalık Kontrol Merkezinin ulusal çapta temsiliyeti olan araştırmasında risk faktörlerine karşı davranışlar sorgulandı. Telefonla yürütülen ankete 260 bin kişi katılırken, bunun 21 binden fazlasını sağlık çalışanları oluşturdu. Ankette katılımcılara sağlık davranışları ve yaşam stili risk faktörleri soruldu.

Anket sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının "kişisel bir hekimlerinin olması" ve "son iki yıl içinde 'check-up' yaptırma" oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Sağlık çalışanlarının son bir ayda egzersiz yaptığı, fazla içki tüketiminden kaçındıkları belirlendi.

Ancak ankete göre, sağlık çalışanlarının aldığı eğitimin, diğerlerine göre daha iyi durumda olmasını sağlamadığı bazı alışkanlıklar da bulunuyor. Sağlık çalışanlarının serviks kanserine karşı yayma testi, kolon kanseri taramaları ve diş kontrollerinin toplumun geri kalanından daha iyi durumda olmadığı saptandı.

SÖYLEDİKLERİNİ YAPMIYORLAR

Sağlık çalışanlarının obezite açısından da toplumun geri kalanından çok farklı durumda olmadığı belirlendi. Sağlık çalışanlarının durumunun hiç parlak olmadığı diğer bazı alışkanlıklar ise alkollü araç kullanma, emniyet kemeri kullanmama ve dumansız tütün ürünleri kullanma olarak sıralandı.

Bir başka şaşırtıcı bulgu ise kadın sağlık çalışanları arasında ortaya çıktı. Kadın sağlık çalışanlarının beşte birinden fazlasının yakın tarihli bir mamografisi olmadığı gözlendi. Bu araştırmada olmasa da bir başka şaşırtıcı bulgu, sağlık çalışanlarının üçte birinden fazlasının grip aşısı olmadığı yönündeydi.

Araştırmada, sağlık çalışanlarının söylediklerini yapmadıkları, hastaları için en iyi rol modeli olmadıkları ve sağlıklarını koruma adına daha dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.