Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ümit Beden göz sağlığınızı korumak için alınabilecek önlemleri ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ümit Beden, “Beslenme, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar özellikle vitaminler, eser elementler ve doymamış yağ asitlerinden zengin olan besinlerdir. Bu amaçla özellikle C ve E vitaminleri, omega asitleri, çinko ve selenyum gibi eser elementlerden zengin beslenmek göz sağlığı açısından faydalıdır. Günümüzde bu tür gıdalar en kolay şekilde yeşil yapraklı sebzeler ile somon balığından alınabilirler” dedi.

Diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi problemlerin, vücutta birçok dokuda olduğu gibi gözler üzerinde de olumsuz etkiler gösterdiğini ifade eden Prof.Dr. Beden, “Bu nedenle, genel vücut sağlığının korunması gözleriniz için de koruyucu olacaktır. Bu anlamda, fazla kilolardan korunmak ta önemlidir. Obezite de aynı şekilde gözleriniz için önemli bir risk faktörüdür. Düzenli göz kontrollerinin yapılması da göz sağlığınız açısından önemlidir. Bu şekilde, göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı ve göz tembelliği gibi problemler erken safhada yakalandıklarında çok daha etkin şekilde tedavi edilebilmektedirler. Bu nedenle, özellikle ailesinde bu tür hastalıklar bulunan kişiler düzenli göz muayenelerine özen göstermelidirler. Bilgisayar kullanımı, uzun sürreli araç kullanımı ve devamlı klimatize ortamlarda bulunmak göz yüzeyi için önemli oranda kuruluk riski oluşturur. Kuru göz, bu tür nedenler ile artık çağımızın hastalığı olmuştur. Göz yüzeyindeki kuruluk, özellikle günün ilerleyen saatlerinde artan kızarıklık, gözlerde kısılma, sık göz kırpma ihtiyacı ve batışma gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bu durum, kişide çalışma isteksizliği ve önemli oranda rahatsızlık oluşturabilir. Bu gibi problemler yaşamamak için, düzenli olarak suni gözyaşı kullanımı ve çalışma esnasında aralıklı olarak gözlerin dinlendirilmesi oldukça faydalıdır” açıklamalarında bulundu.

Prof.Dr. Beden, “Gözlerin korunması iş ortamında özelikle önemlidir. Bir çok iş kolunda, tüm vücut travmaları yanında, göz yaralanma riskleri de mevcuttur. Bu nedenle, çalışılan iş dalına bağlı olarak gözlerin gerektiği şekilde korunması oldukça önemlidir. Bu anlamda, işveren ve işçilerin hassasiyetinin yanında, iş güvenlik uzmanlarından da destek alınarak hangi iş dalı için ne tür koruma önlemleri alınması gerektiği konusunda bilgi ve önlem alınmalıdır” diye konuştu.

(İHA)