SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Uzmanlar, yaz aylarında serinlemek isteyenlerin kurtarıcı olarak gördüğü klimaların, temizlik ve bakımları yapılmadığında birçok sağlık sorununa yol açabildiğini bildirdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, klimaların faydalı cihazlar olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla soruna neden olabildiğini söyledi.

Klimaların zararlarından korunmak için bilinçli kullanımın şart olduğuna dikkati çeken Leblebicioğlu, "Artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek isteyenlerin kurtarıcı olarak gördüğü klimalar, temizlik ve bakımları yapılmadığında, yanlış kullanıldığında gribal enfeksiyondan yüz felcine kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Klimalar nedeniyle alerjik nezle, yaz gribi, astım gibi hastalıklar oluşabiliyor. Bu nedenle klimaların temizliği ve bakımının iyi yapılması önem taşıyor" dedi.

Leblebicioğlu, klimaların ısı derecesinin ayarlanması ve çok düşük ısılarda kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki farkın 6-7 derece olması gerektiğine işaret etti.

Hava ve bakteri filtresinin mutlaka temiz kullanılmalısı gerektiğine ifade eden Leblebicioğlu, "Ortam aşırı soğuk hale getirilmemelidir. Ani ve yüksek ısı değişiklikleri, önce solunum ve dolaşım sistemini etkiliyor. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmak büyük risk demektir" diye konuştu.

Leblebicioğlu, klimaların bakım ve temizliğinin her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması gerektiğini dile getirerek, "Yoğun kullanılan klimaların filtrelerinin 2-3 ayda bir temizlenmesi önerilmektedir. Daha az kullanılan klimaların yılda 2 defa olmak üzere temizlenmesi gereklidir" ifadesini kullandı.

-"Alerjik nezle, astım hastaları dikkatli olmalı"

Alerjik nezle ve astım ile hava yollarında aşırı hassasiyeti olanların klima konusunda daha hassas olmaları gerektiğine vurgu yapan Leblebicioğlu, "Çünkü solunan havadaki ısı ve nem değişiklikleri, normal kişilere göre daha fazla etkilenmelerine neden olur. Bu kişilerde burun tıkanıklığı, hırıltı, nefes darlığı olabilir. Bu bakımdan özellikle burun, sinüs ve kronik akciğer hastaları çok uzun süre klimalı ortamda bulunmamalıdır" dedi.

Leblebicioğlu, çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yoluyla ilgili problemi olanların daha çok risk altında olduğunu sözlerine ekledi.