İnsanların yılda bir gün gelecek çiçekle, yenilecek özel bir yemekle mutlu olmalarını ummak ve bu günü dört gözle beklemenin büyük bir yanılsama olduğunu, bu yanılsamanın çiftleri mutlu etmediği gibi sevgilisi olmayan insanlar üzerinde de depresif etkiler oluşturabildiği belirtildi.
Acıbadem Adana Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç, yaptığı açıklamada, sevdiği insanı sadece bir gün değil her gün önemseyen, ona kendisini değerli hissettiren, bir ilişkinin gereklerini yerine getiren çiftlerin mutlu olduğunu belirterek, "Ancak, insanların yılda bir gün gelecek çiçekle, yenilecek özel bir yemekle mutlu olmalarını ummak ve bu günü dört gözle beklemek de aslında büyük bir yanılsamadır" dedi.
Bu yanılsamanın çiftleri mutlu etmediği gibi sevgilisi olmayan insanlar üzerinde de depresif etkiler oluşturabileceğini söyleyen Psikolog Telmaç, "Bu, Sevgililer Günü kutlamalarına karşı olmak demek değil. Ancak, kimileri sevgilisi olmadığı için yalnızlığa odaklanıyor ve ’Bu Sevgililer Günü’ne de yalnız girdim’ diye düşünerek kendi içinde birtakım sıkıntılar yaşıyor. Çevresindeki çiftlerin yaklaşan Sevgililer Günü ile ilgili yaşadığı hareketliliği, heyecanı, hediye veya çiçek alma telaşını gördükçe kendisini daha da yalnız hissediyor. O nedenle bu düşünce yalnız olanları depresyona sürüklemesin. Unutmasınlar ki önemli olan birini bulmak değil, birbirini bulmaktır" dedi.
Telmaç, toplumun ve medyanın dayattığı birliktelik hatta evlilik zorunluluğunun pek çok insanı acele yanlış tercihlere sürüklediğine de dikkat çekti.
Sevgililer Günü’nü yalnız geçireceklere önerilerde de bulunan Telmaç, Sevgililer Günü’nde temel amaç sevgiyi paylaşarak sevdiği insana kendisinin özel olduğunu hissettirmek ise partneri olmayan bireylerin de bu sevgiyi kendileri için önemli olan bir aile ferdi ya da dostları ile paylaşabilecekleri gibi sadece kendilerinin değerli olduğunu hissederek de bir başlarına geçirebileceklerini söylüyor.
(İHA)