Uzman Dr. Meltem Yavuz, seyahat hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.
Yolculuklarda karşılaşılan rakım, mikrobiyolojik flora, gidilen bölgedeki farklı nem ve sıcaklık gibi önemli çevresel ve fiziksel önemli değişikliklerin, seyahat süresince ciddi olumsuzluklara neden olabileceği belirtiliyor. Yolculuklarla ilgili riskler yolcunun yaş, cinsiyet ve sağlık durumu gibi kişisel özelliklerine ve gideceği bölgenin özelliklerine göre de değişirken, koşullar nedeniyle ortaya çıkan hastalıklara ’Seyahat Hastalıkları’ deniyor.

EN SIK GÖRÜLEN SEYAHAT HASTALIKLARI
Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yavuz, seyahatin şekline, gidilen yere ve aktivitelere bağlı hastalıkları şöyle sıraladı: ’’Sıtma, viral hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), sarı humma, parazitler, ishaller, mevsimsel grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Ayrıca son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Ebola, Mers-Cov Enfeksiyonları, SARS, Zika virüs hastalığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve H1N1 gibi popüler hastalıkların da bu listede olabileceği unutulmamalıdır.’’

SEYAHAT HASTALIKLARI İÇİN RİSK GURUPLARI
"Bebekler, çocuklar, yaşlılar, gebeler veya kronik hastalığı olan kişiler seyahatle ilgili riskler açısından özel olarak değerlendirilmelidirler" diyen Uzm. Dr. Yavuz, ’’Özellikle aşılama, ilaç kullanımı, hava yolu seyahatinin riskleri, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların doz ayarlamaları gibi pek çok durum gözden geçirilmelidir’’ şeklinde konuştu.

SEYAHAT ÖNCESİNDE KORUNMA AMAÇLI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), belirli aralıklarla hastalıkların dünya üzerindeki risk haritalarını oluşturduğu bilgisini veren Uzm. Dr. Yavuz, ’’Seyahat planlayan herkesin, ister yurtiçi, ister yurtdışı planlarında, mutlaka o bölgede endemik olan, yani çok sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları açısından bilgilenmesi gerekmektedir. Yurtdışı seyahatlerine çıkılacaksa gidilecek ülkedeki bulaşıcı hastalıklardan korunmak için, en az 4-6 hafta önce Seyahat Sağlığı Merkezleri’ne veya hastanelerin Enfeksiyon Hastalıkları Poliklinikleri’ne başvurarak gerekli aşıları yaptırmak, koruyucu ilaçlara başlamak, danışmanlık hizmetlerini almak bireysel olarak yapılması gereken çok önemli uygulamalardır. Seyahatte yanınıza almanız gerekenler, uzun kollu gömlek, uzun pantolon ve şapka, haşerelere karşı aerosol sprey (repellant), ishal ilacı, portatif su filtreleri ve iyot tabletleri (özellikle açık alan veya kampa gidiyorsanız), güneş kremi ve güneş gözlüğü, reçeteli tüm ilaçlarınız ve reçetelerinizdir" diye konuştu.
(İHA)