Bu oran, yıl bazında düşünüldüğünde ciddiyetini ortaya koymaktadır. Ölümlerin ve zararının bu denli çok olmasına karşılık, sigara tüketen kişilerin sayısı git gide artmaktadır. Öyle ki, sigara kullanım yaşının ilkokul seviyelerine kadar inmesi, işin ciddiyetinin boyutunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Zararlarının farkında olan kişiler ise, yeni başlayanlara inat bu üründen kurtulmanın yollarını aramaktadır. Bu hususta yapılmış olan birden fazla sigara bırakma yöntemi de mevcuttur. Ancak diğer ürünlerin içerisinden sıyrılarak adını duyurmayı başaran temel ürün Allen Carr olmaktadır. Allen Carr kullanan kişilerde sigara bırakma oranının daha yüksek olduğu, bilindik bir gerçektir.

Sigara, yalnızca içen için değil, içmeyen için de oldukça zararlı olan bir üründür. Yani birey hiçbir şekilde sigara tüketmeden, sırf sigara tüketilen bir ortamda bulunduğu için bile ciddi zararlar görebilmektedir. Bu zararları bilinmesine rağmen içen bireyler de içilen ortamda bulunanlar da hiçbir önlem almamaya ya da azaltmaya gitmemeye devam etmektedir. Öyle ki ülkede yasal olarak bu tür çalışmalar ve engellemeler olmasına rağmen, bir yol bulup içmeye devam edenlerin sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur.

Sigara bırakma konusunda aslında temel sorun bireyin kendi iradesidir. Yani birey, bu hususta duymuş olduğu bütün tavsiye ve nasihatleri zaten bilmektedir. Sorun bilgisizlik değildir. Sorun, bireyin farkında olduğu şeylerden uzaklaşamamasıdır. Bu durum üzerinde sigarayı bıraktıktan sonraki ilk aşamada ortaya çıkan geçici birkaç olumsuzluğun etkisi de vardır. Ancak bireyin şunu bilmesi gereklidir; sigarayı bıraktıktan sonra ortaya çıkan birkaç olumsuzluk, sigara kullanıldığı zaman ortaya çıkan olumsuzlukların yanında oldukça masumdur. Bireyin bunu bilmesi, sigarayı bırakma sürecinde tekrar tekrar başa dönmesini de ciddi oranda etkileyecek, kararlılığını tetikleyecektir.

Sigara bırakma yöntemlerinin en önemli ve etkilisi olan Allen Carr, bireye sigarayı tamamen bıraktırmayı, başa dönmeleri engellemeyi hedeflemektedir. Sigarayı bırakma kararı alıp bir süre sonra tekrar içmeye devam etmenin bir sigara bırakma çabası olmadığının, bireylerin sadece o an “içmeyen içici” rolünü üstlendiğinin farkında olan Allen Carr, birey potansiyel bir “içmeyen içici” yapmaya değil, tamamen “içmeyen” biri yapmaya çabalamaktadır. Bu hususta ortaya attığı düşünce ise şudur; “Sigarayı tamamen bırakabilmek için gerekli olan en temel unsur, sigara içme isteğini öldürmektir.” Allen Carr, sigara içme isteğinin iradeyi tetikleyen en önemli unsur olduğunu ve sigaranın ancak bu şekilde bırakılabileceğini de vurgulamaktadır. 

Sigara içen kişi aslında sigaranın zararlarının da olumsuzluklarının da oldukça farkındadır. Bu hususta sigara bırakmak için gerekli olan şey, bireyin sigara bırakmaya kesin karar vermesidir. Yani nasihat, akıl vb. durumlar bu karar üzerinde pek de etkiye sahip değildir. Buradaki temel unsur, bireyin farkındalığıdır. Çünkü bireyin başvurduğu sigara bırakma yöntemi ne olursa olsun, bu yöntem ne kadar etkili olursa olsun, birey kendi içerisinde sigarayı bırakma kararını onaylamadığı sürece sigarayı bırakma faaliyeti gerçekleşmeyecektir. Bu hususta asıl iş, bireyin kendi içerisinde bitmektedir. Allen Carr ise bu durumun farkında olarak, öncelikle bireyi psikolojik olarak hazırlamayı hedeflemektedir. Çeşitli ve değişik bakış açıları ile hizmetleri veren; bireye, daha önce bakmamış olduğu yönden bir bakış açısı sağlayan Allen Carr, bu sayede başarısına başarı katmaktadır. Yani sigara bırakma konusundaki temel yol göstericiniz ve yardımcınız Allen Carr’dır. Siz de sigarasız bir hayata “Merhaba!” demek istiyorsanız, Allen Carr’a ulaşmayı ihmal etmeyin!