Sağlık Bakanı Koca, saat 14.00'de başlayan Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Taviz vermezsek istediğimiz sonucu kısa sürede alabiliriz. Geride kalan günler kolay geçmedi. Hastalık bizi esir mi alacak diye endişe ettiniz. Hastalığa yakalanan yakınlarınız için endişe duydunuz, bir yakınınızı kaybettiyseniz büyük acı yaşadınız. O acıda sizinle beraberiz. Bilin ki elimizden geleni yaptık.

Salgın tüm dünyada 210 ülkeye yayılmış, hayatı değiştirmiştir. Çin'de vakalar biraz daha eskiydi, ilk beyan 31 Aralık'ta yapıldı. 15 Ocak 2020'de bulaşıcı hastalığa karşı rehber yayınladık. Bizim riske hazırlığımız 11 Mart'tan 50 gün öncesine dayanmaktadır.

TÜRKİYE SALGINA KARŞI İLK ÖNLEMİ 10 OCAK'TA ALDI
Ramazan ayını alışık olmadığımız bir şekilde yaşıyoruz. Ama bu ramazanın iyi bir yönü de var. Her gün birbirinden güzel haberler alıyorsunuz. Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgınına karşı Türkiye, 10 Ocak'ta acil bir operasyon merkezi kurarak ilk önlemini aldı.

Gelinen noktadan dünyadaki durumu özetlemek istiyorum. Dünyada toplam 3 milyon 152 bini aşkın korona hastası var. Ölenlerin sayısı 218 bini geçti.

Can kaybının 59 bini aştığı ABD'de 25 bini aşkın yeni vaka görülmüştür. İngiltere'de görülen vaka sayısı 3 bin 96'dır. İngiltere'de bizden çok önce salgın görüldü.

TÜRKİYE DÜNYADA HIZLA YAYILAN VİRÜSÜ NASIL KONTROL ALTINA ALDI?
Şunu sormalı ve cevabı üzerinde durmalıyız. Türkiye dünyada hızla yayılan virüsü nasıl kontrol altına aldı? Başarımızın sırrını sizinle paylaşmak istiyorum.

10 Ocak'ta Bilim Kurulu'muzu kurduk. Pandemi ilanından tam 31 gün önce. Dünyadaki gelişme ve tecrübeleri yakından izlemeye aldık. Sağlık kurumlarımızı salgın ihtimaline karşı hazırladık. Yurt dışı girişlerine karşı tedbirler ciddi zaman kazanmamızı sağladı. Kademe kademe uygulanan tedbirler sonuçlarda çok etkili oldu. Diyebilirim ki Türkiye şu ana kadar bu süreçten yüzünün akı ile çıktı. Tedbir, tespit ve hızlı tedavi ile süreci açıklayabilirim. Filyasyonun önemi başarıda büyüktür. Virüsün izini sürdük. Filyasyon ile kişinin son 2 günde temaslı olduğu kişilere ulaştık. Bugüne kadar 5 bin 849 kişiden okuyan filyasyon ekiplerimiz tarafından 464 bin 434 kişi sayısı takibi yapıldı. Hiçbir testi tesadüfen yapmadık. Test sayımızı sürekli artırdık. 83 milyonluk bir ülkede yaygın bir tarama yapmak yerine, şüphelilere yaptık. İhtiyaç oranında test sayımızı artırdık. Bu isabetli uygulamanın örnek olacağını düşünüyoruz.

FİLYASYON İLE 464 BİN 434 KİŞİYE ULAŞILDI

Şüphelilerin yüzde 93'üne ulaşılmıştır. Bugüne kadar 5 bin 849 filyasyon ekibimiz ile ulaşılan kişi sayısı 464 bin 434'tür. Son vakaya kadar filyasyon önemini koruyacaktır. Yoğun bakım ve yatak ihtiyacına karşılık, özel hastaneleri pandemi hastanesi ilan ettik. Acil durumda olmayan hastaları öteleyerek, yatak kapasitesini artırdık. Yatak doluluk oranını yüzde 60'lardan yüzde 30'lara düşürdük.

Temaslılar gözetim altında tutulurken, şüphelilerle yakından ilgileniliyor. Durumu stabil olanların tedavisi evde aile hekimlerinin kontrolünde devam ediyor.

Kovid-19 hastalarında uyguladığımız birçok tedavi dünyadakilerden farklılık göstermiştir. Kovid-19 hastaları için uyguladığımız yöntem hekimlerimiz tarafından geliştirilen bir yöntem olmuştur. Bakanlığımız alınan sonuçlara göre, her hafta tedavi aşamasını daha iyi duruma getirdi. Çin'den gelen ilaçların özelliklerini değiştirerek daha başka sonuçlar elde ettik.

VEFAT ORANLARI..
Vefat oranları yüzde 58'den yüzde 10, Entübe Hastalarda vefat oranı ise yüzde 70'den yüzde 10'a geriledi. 

Türkiye’de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2.58’dir. Ülkemiz Avrupa ülkelerinde en düşük vefat oranına sahiptir. Dünyada 80. Sırada yer almaktadır. Bu Türk Tıbbının başarısıdır. 

Normalleşme süreci: 

Normalleşmeyle ilili bütün bakanlıklarımızın içinde yer aldığı ve özellikle Bilim Kurulunun da bu süreçte, biliyorsunuz tavsiye ve öneride bulunan kurum. Tavsiye ve önerilerini görüş haline getirilerek karar noktasına gidilmiş oluyor. Biz bütün bakanlıkla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağı ile ilgili bilim kurulundan bir takım görüşler alıyoruz. Bunlar ilgili birimlerde tartışılarak zaten daha sonra kamuoyuna bu kararlar açıklanmış olacak.
Bu ay boyunca bir takım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalle yapılacağı ile ilgili hazırlıklar tamamlanınca bu açıklamalar yapımı olur. 

65 yaş üstü vatandaşların çıkması..
65 yaş ilgilgili gündem konusu oldu. Büyüklerimizi, hiç olmazsa bir kaç saat gezmelerini dolaşmalarını trafik araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi? Böyle bir serbestlik söz konusu olabilir mi diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net öneriye dönmedi. Bu da yaklaşıma gelirse o durumda zaten görüş olarak Cumhurbaşkanımıza da sunulmuş olur karar noktasına o durumda gelir.