Son yıllarda akıllı telefon ve selfie çekimlerinin yaygınlaşması sebebi ile özellikle burun estetiği ve tel tedavilerine olan talep artış gösteriyor. Kişiler, bu teknolojik araçlar ile fotoğraflarda daha iyi gülüşe ve güzel görünüme sahip olabilmek adına diş teli tedavilerine ve burun ameliyatlarına başvuruyor. Trabzon ortodonti Uzmanı Doç.Dr.Ruhi Nalçacı, medikal bir durum söz konusu olmaması halinde burun ameliyatlarının tel tedavisi sonrasında yapılması durumunda ameliyata ihtiyacın nadiren de olsa  azalabileceğine dikkat çekti.

“Nefes almayla ilgili bir problem varsa…”

Tel tedavisi gören hastaların büyük bir kısmının erişkin hastalardan oluştuğunu ifade eden Doç.Dr.Nalçacı, “Erişkin hastaların bize en çok sorduğu sorulardan bir tanesi burun ameliyatının tel tedavisi öncesinde mi yoksa sonrasında mı yapılması gerektiği yönünde. Burun ameliyatları daha çok 18 yaşından sonra yapılıyor. Tamamen estetik bir durum söz konusuyla burun ameliyatlarının tel tedavisinin sonrasına ertelenmesi gerekiyor. Kimi durumda hastaların nefes almasıyla alakalı problemler de burun bozukluğuna eşlik etmekte. Nefes almayla ilgili bir problem varsa burun ameliyatının önce olması tabii ki gerekir, çünkü bu medikal bir durum. Doğru nefes alma hem genel sağlığımız hem de ağız ve diş sağlığımız için oldukça önemlidir. Ancak estetik bir durum söz konusuysa burun ameliyatını tel tedavisi sonrası yaptırmak daha doğru, daha uygun olacaktır” dedi.

“Tel tedavisi sonrasında burun ameliyatına olan ihtiyaç bazı durumlarda artmakta bazı durumlarda ise azalabilmektedir”

Tel tedavisi sırasında sadece dişlerin konumlarını değil, dişlerin konumlarına bağlı olarak dudak konumlarını da etkilediklerini dile getiren Nalçacı, “Dolayısıyla burnumuzun görünümünü de göreceli olarak değiştirmiş oluyoruz. Burnumuz, dudağımıza göre öndeyse ve biz tedavi sırasında diş konumumuzu değiştirmemize bağlı olarak dudak biraz daha geriye doğru gitmişse burnun görünümü de değişmekte daha büyük bir burun yapısı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla hastanın daha iyi bir görünüm için burun ameliyatına ihtiyacı artmaktadır. Bu tip vakalarda eğer estetik burun ameliyatı tel tedavisi öncesinde gerçekleştirilmişse, olumsuz bir etkilenme söz konusu olabilir. Nadir olarak bazı hastalarımızda tel tedavisi sonrasında burun ameliyatına olan ihtiyaç da azalabilmektedir. Tedavi sırasında üst dişlerimiz öne gelirse üst dudağımız da öne doğru konumlanarak burnumuzun daha iyi bir şekilde görünmesi sağlanmaktadır. Üst çene ameliyatı olan vakalarda da burun görünümü bazen düzelmektedir. Ancak bu durum az sayıda hastamızda mümkün olmaktadır. Hastalarımızda tedavi öncesinde yaptığımız detaylı yüz analizleri ile tel tedavisinin yüzümüzde, dudaklarımızda dolayısıyla da burnumuzun görüntüsünde ne gibi değişikler oluşturabileceği değerlendirilmesi oldukça önemlidir.