TRABZON (AA) - Trabzon'da, Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği tarafından düzenlenen "Hücresel İmmünoterapi Sempozyumu" başladı.

Kentteki bir otelde gerçekleştirilen sempozyuma, yaklaşık 70 bilim insanı ile öğrenciler katıldı.

Üç gün sürecek sempozyumda, temel immün mekanizmaları, immünoterapide hücresel tedavi elemanları, kanser tedavilerinde hücresel immünoterapi klinik verileri, allojenik kök hücre nakillerinde manüpülasyonlar, otoimmün hastalıkların tedavisinde kök hücre nakilleri konularında tedaylı bilgilendirmede bulunulacak.

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de hücresel immünoteripinin bir sempozyum da ilk defa konuşulduğunu söyledi.

Sempozyumda Türkiye'nin ürettiği 3 yerli ürünün tartışılacağını vurgulan Ovalı, şöyle devam etti:

"Kimsenin çok bilmediği, örneğin ölümcül virüsleri durdurabilecek bir teknolojiyi Türkiye artık üretebiliyor bunu tartışacağız. İkincisi çok önemli kanser tedavisinde bu zamana kadar insanların ömrünü uzatmayı düşünürken ilk defa 'kanserden kurturabilir miyiz' sorusuna cevap verdiğimiz bir teknolojinin yerli üretimini burada konuşuyor olacağız. Dolayısıyla bu sempozyum hem dünyadaki bilimsel gelişmeleri, hem de Türkiye olarak geldiğimiz yeri tartıştığımız bir sempozyum olacak. Dolayısıyla çok önemli."

Prof. Dr. Ovalı, ürünlerin kullanıcılarının da sempozyumda olduğunu dile getirerek, toplantının ürünü geliştiren insanlarla, ürünün gelişmesine katkıda bulunacak insanları bir araya getirdiğini için de önemli olduğunu kaydetti.

Sempozyum, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tunç Akkoç ile diğer bilim insanlarının temel immün mekanizmaları konularındaki sunum ve değerlendirmeleri ile devam etti.