Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Ebru Kılıç, Trabzon’da 10 beyin ölümü vakasından sadece bir ailenin organ bağışını kabul ettiğini söyledi.

2008 yılında itibaren böbrek nakli merkezi olarak hizmet verdiklerini belirten Kılıç, “Biz 2008 yılından itibaren böbrek nakli merkezi olarak 2010 yılı Ekim ayından itibaren de karaciğer nakli hizmeti sunuyoruz. 2008 yılı itibariyle beyin ölümü tespiti hizmetlerimiz hastanemizde başladı. O yıllar daha iyi gibiydi. Şuan 10 beyin ölümü vakamızdan sadece bir aile organ bağışını kabul ediyor. Yani organ bağışı 10'da bir oranında” dedi.

İzmir ve Antalya illerinde organ nakli konusunda bir artışın olduğunu dile getiren Kılıç, “Bizim bölgemizde değil ülkemizin genel durumu da bu. İzmir ve Antalya’da daha fazla, Türkiye’de yüzde 25 altına düşmeye başladı. Bizim bölgemizde organ nakli konusunda daha az talep var. İnsanlar çok zor anlarında bu sorularla karşılaşıyorlar. Çok sevdikleri bir yakınları kaybediyorlar. Bizde onlara sizde az önce yoğun bakımın önünde hastanız iyileşsin diye bekliyordunuz ama şuan hastanız için umut yok ama başka insanlar için umut var. O zor anlarında bu soruyu sorduğumuz için olumsuz oluyor. Yaşarken kendiniz düşünürseniz, yakınınız bunu daha iyi algılayabilir. Sanırım oran bu yüzden düşük oluyor. Organ bekleyen hasta sayımız gerçekten çok fazla” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yaklaşık 60 bin tane diyaliz hastasının olduğunu kaydeden Kılıç, “Bunların 20 bin tanesi ulusal böbrek bekleme listesinde, karaciğer 2 bin civarında, diğer organ eksikliklerinde böbrek gibi sayı yüksek değil, çünkü onların diyaliz gibi bir alternatifleri yok. Onlar çok kısa bir süre sonra hayatlarını kaybedebiliyorlar. Ama diyaliz böbrek hastalarını nakil olana kadar bekletebiliyor” diye konuştu.