Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi 2 milyon liralık yatırımla tamamladığı Türkiye’nin 18’inci kök hücre ve kemik iliği nakil merkezini hizmete açtı.
Türkiye’nin 18’inci kök hücre ve kemik iliği nakil merkezi, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde düzenlenen törende hizmete girdi. Türkiye’nin sayılı devlet üniversitelerinde bulunan kemik iliği nakli ünitesi, çocuk KİN servisi, erişkin KİN servisi ve Aferez ünitesini de içinde barındıran merkezde aynı anda 30 hasta tedavi edilebilecek.
Tıp Fakültesi Hastanesi’nde düzenlenen ilik nakil ünitesi açılışına ise KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek, Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Hasan Aydınlık, Dr. Halk Sağlığı Müdürü Mürsel Durmaz, KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Başhekim Prof. Dr. Nazım Mutlu, Nakil merkezinden yardımcı sorumlu hekimlerinden Prof. Dr. Nazan Sarper, Prof. Dr. Emine Zengin, doktorlar, hemşireler ve öğrenciler katıldı.
Kök hücre nakil ünitesinde ilk planda lösemi, lenfoma, bazı tümörler; kemik iliği yetersizliği grubu ve talasemi gibi hastalıkların dedavi edilmesi hedeflenirken ilerleyen süreçte ise bazı doğumsal ve metabolik hastalıklar ile immün yetersizliklerde de nakillerin yapılması planlanıyor. 30 yatak kapasitesi ile hizmete giren merkez, Kocaeli çevresinde bulunan illerde bulunan hastaların tedavisi için de kolaylık sağlaması bekleniyor.
Açılış öncesinde KOÜ Morfoloji binası toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan nakil merkezinden yardımcı sorumlu hekimlerinden Prof. Dr. Nazan Sarper, “Kemik iliği nakli hayalimizdi. İstanbul’da devlet üniversitelerinin hiçbirinde bu ünite yok. Bu merkezi açmakla devlet üniversitesi olarak gururluyuz. Hastaları tanıdan alarak nakil dahil her işlemi burada gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Sonrasında söz alan KOÜ Rektörü Prof.Dr.Sezer Komsuoğlu ise, “Bugün gönül meselesinin en doruğa çıktığı günlerden birindeyiz. Benden sonra gelecek olan idarelerden dileğim bir çocuk buraya hastanesi kurulmasıdır. Çünkü buradaki çalışma ve dizayn bunu hak etmektedir. Sayın Civelek’e de sesleniyorum. Siyasi iradeden isteğimiz Umuttepe Batı Yerleşkesinde bir çocuk hastanesinin yapılmasıdır. Herkese teşekkür ederim, birbirimizi motive ettik bu süreçte” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapımı yaklaşık 2 milyon TL’yi bulan ilik nakil merkezi, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu ve beraberindeki protokolün açılış kurdalesini kesmesi ile hizmete girdi. Hizmete giren merkezde ilik nakil ünitesine 24 saat destek sağlayacak bölge kan bankası, mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji, genetik laboratuarı, flow-sitometri olanakları da bulunuyor.
(İHA)