Üveit gözün iç kısmında oluşan bir iltihaptır. Eğer tedavi edilmezse körlük gibi ciddi bir sorunlar doğurabilir. Üveit oldukça sık görülen bir göz hastalığıdır. Farklı sebeplerden ortaya çıkabilen Üveit, önlem alınmadığı takdirde kendini tekrarlayabilen bir hastalıktır.

Çoğunlukla romatizmal rahatsızlıklarla birlikte gözlemlendiği için halk arasında üveit göz romatizması şeklinde de adlandırılmaktadır.

Üveit belirtileri nelerdir?

  • Gözde kızarıklık,
  • Gözde ağrı,
  • Bulanık görüş,
  • Göz bebeğinin normalden küçük görünmesi,
  • Sinek uçuşması gibi noktalar görmek,
  • İki göz bebeğinin farklı renklerde olması (heterokromi).
  • Üveit bazen sadece tek gözde bazen de iki gözde görülebilir.

Üveitin kaç çeşidi vardır?

Üveit gözünün önünde ya da arkasında olacak şekilde ikiye ayrılabilir. Bazen üveit hastalığı gözün içerisindeki iltihabın mikrobik olmasına göre enfeksiyonlu olan ve enfeksiyonlu olmayan şeklinde ayrılabilir. Enfeksiyon olmayan üveit hastalığı çoğunlukla metabolizmanın kendi savunma durumuna bağlıdır.

Üveit Tedavisi

İlk olarak üveit hastalığının kaynağının belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü tedavi genellikle kaynağa göre yapıldığında daha fazla etkilidir. Göz muayenesinde genellikle üveitin hangi tür olduğunu tespit edilir ve o konuda tedavi uygulanır. Bu tespitler çoğu zaman bir dahiliye doktorunun gözleminde yapılır. Doktor, farklı kan testleri yaparak hastalığın kaynağını tespit edebilir. Fakat bazı üveitlerde bir sebep bulunamamaktadır ve bunlar idiyopatik üveitler olarak adlandırılır.

Vücutta farklı bir hastalıkla bağlantısı olan üveitler hastalığın altında olan nedenleri ve tedavisi çoğunlukla dahiliye bölümünde tespit edilir. Gözde yapılması gereken tedavi de göz doktorunca yapılır.

Tedaviye geç kalınması, kalıcı olarak görme kaybına kadar sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle hızlı bir şekilde göz doktoru tarafından tedaviye başlanılması gerekir. Üveit hastalığının gözde tahribat bırakması önlenirken arkasındaki sebebinin ne olduğu tespit edilir. Üveit genellikle tekrarlayabilen bir hastalık olduğundan her tekrarda gözünüzde biraz zarar vererek ilerler ve sonuçta görme kaybı yaşanabilir.

Üveit tedavisinin amacı bu tekrarların hastanın gözünde kalıcı bir hasar bırakmadan iyileşmesini sağlamaktır. Çok sık üveit tekrarlayan hastalarda yeniden üveit oluşmasını önlemek için devamlı tedavide uygulanabilir. Tedavi sürecinde farklı göz damlaları ve nedenine bağlı olarak ilaçlara başvurulabilir. Bazı üveit türlerinin tedavisinde ise vitrektomi ameliyatı uygulanabilmektedir.

Ayrıca çocukluk çağında tedavi daha da önem taşımaktadır. Üveit tedavisi esnasında bazen iltihaba bağlı bazen de alınan ilaçlara bağlı olarak göz tansiyonu artabilir. Bu göz tansiyonu üveitten daha fazla göz hasar verebilir. Bu nedenle tedavi esnasında göz tansiyonu sıklıkla ölçülmelidir

Üveit tedavisinde bitkisel tedavi işe yarar mı?

İltihaplı bir hastalık olduğu için üveitin bitkisel bir tedavi yöntemi yoktur. Üveit tedavisi ilaçlarla uygulanmalı ve tedaviye geç kalınmamalı. Gözde kalıcı hasarı önlemek için düzenli göz muayenelerinizi olmanızda ve bir göz doktorunun kontrolü altında olmanızda fayda vardır.