Abdülkerim Taş, Başbakanlık’taki işleri yürütecek. Behçet Kaynar ise genellikle AK Parti Genel Merkezi'nde olacak. Zafer Çubukçu ve Murat Aydın’ın ise daha çok TBMM’deki işleri ile ilgileneceği iddia edildi. (Kaynak: Hürriyet)

Başbakanlık Teşkilat Yapısı

Başbakanlık teşkilat yapısı idari işlerin daha organize bir şekilde yönetilebilmesi ve devletin vatandaşlarına karşı yükümlülüklerini sistemsel bir şekilde gerçekleştirebilmesi için başbakanlık teşkilat yapısı çeşitli ana birimlere ayrılarak yürütülmektedir. 

 Başbakanlık teşkilat yapısının en üst biriminde müsteşarlık gelmektedir. Bakanlıklardan sonra en yetkili birim olan müsteşarlık birimi, devlet işlerinin düzenli yürütülmesi ve denetim alanlarında çeşitli görevleri yerine getirerek devlet işlerinin bir bütün içerisinde yapılmasını sağlamaktadır. Her bakanlığın müsteşarlık birimi bulunmaktadır ve müsteşarlar Başbakan, bakan ve bakan yardımcılarından sonra gelen en yetkili kişilerdir. 

Müsteşarlık birimi 5 ana bölüme ayrılmaktadır ve sistemsel bir yapıya sahiptir. Bu birimler: 

 - Ana hizmet birimleri

 - Yardımcı hizmet birimleri

 - Danışma ve denetim birimleri

 - Kurullar

 - Bağlı kurul sekreterliği olarak sıralanmaktadır.

 Müsteşarlığa bağlı olan 5 ana hizmet birimi devlet işlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesi adına alt özelleştirilmiş birimlerle yönetilmektedir. 

Başbakan Binali Yıldırım Özel Kalem Müdürlüğü

- Abdülkerim Taş

- Behçet Kaynar

- Zafer Çubukçu

- Murat Aydın

Başbakanlık teşkilatları ve görevleri:

 Başbakanlık teşkilatlarından ana hizmet birimleri 9 ana kalemden oluşur. Tüm bu birimler isimlerinden de anlaşılacağı üzere kendi birimlerinin işlerini yürüterek devletin işleyişini sağlamaktadırlar. Kanunlar ve kararların düzenlenmesi, personel düzenlemeleri, mevzuatların geliştirilmesi, devlet arşivlerinin muhafazası ve düzenlenmesi, güvenlik işlerinin organizasyonu, dış ilişkilerle ilgili prosedür düzenlenmesi ve yürütülmesi, idareyi geliştirme, ekonomik sosyal ve kültürel faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaları yürütme ve bilgi işlem sistemleri ve ağları ile ilgili çalışmalar gibi çeşitli faaliyetler ana hizmet birimlerinde yürütülmektedir. 

 Yardımcı hizmet birimlerinde Bakanlar Kurulu sekreterliği, İdari ve mali işler başkanlığı, Halkla ilişkiler daire başkanlığı ve Özel kalem müdürlükleri olarak sıralanır. Ana hizmet birimlerinin tamamlayıcısı olarak bu birimler doğrudan müsteşarlığa bağlıdır ve kendi alanlarında çalışmalarını yürüterek idarenin görevlerini yerine getirirler. 

 Danışma ve denetim birimleri kurum için teftişlerin gerçekleştirilmesi, yeni stratejiler geliştirilerek ilerleme sağlanması, hukuk alanında düzenin sağlayan uygulamaların geliştirilmesi, basın bilgilendirmeleri ve basın ilişkilerinin düzenlenmesi ve başbakanlık müşavirlerinin görev uygulamaları işlerini yerine getirmektedirler. 

 Kurullar Bilgi edinme değerlendirme kurulu ve Kamu görevlileri etik kurulu olmak üzere iki birimden oluşur. Bu birimlerin sistemsel işleyişteki görevleri devlet birimlerinde ihtiyaç duyulan bilgileri edinmek ve devlet kademelerinde çalışanların etik kuralları çerçevesinde davranışları belirleyici rolleri bulunmaktadır. 

 Bağlı kurul sekreterliği Tanıtma fonu genel sekreterliği biriminden oluşur. Tanıtma fonu genel sekreterliği ülkemizin uluslararası platformlarda tanıtılması ve bu tanıtımlara kaynak bulunması alanlarında çeşitli çalışmalar yürütmektedir. 

Başbakanlık teşkilatlarının devlet yönetimindeki önemi:

Başbakanlık teşkilatları ve alt birimleri devlet işlerinin düzenli olarak yürütülmesi ve birimler arası koordinasyon sağlanarak işleyişte aksaklıklar meydana gelmesini önlemektir. Gelişen dünya şartları ile başbakanlık teşkilatları gerekli yenilikleri bünyesine katıp, ülkemizin uluslararası normlara uygun bir işleyişe sahip olarak vatandaşların ihtiyaçlarına cevap veren bir yapı ile hizmet verir.

Uluslararası alanda kullanılan yenilikleri ülkemize uyumlu hale getirerek refahın arttırılması ve şartların iyileştirilerek devlet işlerinin daha hızlı yapılması için çalışmalarını yoğun bir şekilde yürüten Başbakanlık teşkilatı, devlet yapısındaki önemli konumu ve konumunun bilinci dahilinde yeniliklere açık vizyonu ile sistematik ve düzenli bir çalışma prensibi benimsemekte, uluslararası platformlarda da birçok ülke tarafından işleyişi örnek gösterilen bir birim olarak bulunmaktadır. 

İletişim bilgileri:

Resmi site: https://www.basbakanlik.gov.tr/Forms/_Global/_PrincipalClerk/pg_PrincipalClerk.aspx

Abdülkerim Taş’ın Twitter hesabı: https://twitter.com/akerimtas

Behçet Kaynar’ın Twitter hesabı: https://twitter.com/behcetkaynar

Zafer Çubukçu’nun Twitter hesabı: https://twitter.com/zfrcbkc