Okula giden çocukların yüzde 10’unun kahvaltı etmediğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı “Güne kahvaltıyla başlamak büyüyen vücut ve beyin için en gerekli şey. Özellikle beyin, glukoz yani şekere gereksinim duyar ve glukoz olmadığında iyi çalışamaz. Yeni şeyleri anlamakta gecikir, hatırlama kapasitesi azalır” diyor.

 
Kahvaltı alışkanlığı çocuklara ne kazandırıyor?

 · Sağlık! Kahvaltı edenlerin genel sağlığı çok daha iyi çünkü yiyecek çeşitleri daha sağlıklı. Kahvaltıda yenen tam tahıllı ekmek ya da yulaf vb tahıllar gün boyunca alınamayan lifleri, zeytin ve yumurta ise protein ve yararlı yağlar açısından son derece faydalı.

· Şişmanlık! Bazı çocuklar ve özellikle ergenlik yaşındakiler kahvaltıyı özellikle atlıyor ve bunun ince kalmak için iyi bir yol olduğunu sanıyorlar.  Aslında gün içinde atıştırdıkları kalorisi yüksek besinlerle daha fazla kilo alabiliyorlar. 

· Başarı! Kahvaltı eden çocuklar okulda daha başarılı, konsantrasyonu ve enerjisi daha yüksek olur. Yeni şeyler öğrenmenin ve sınavda başarının yolu, sabah beyine enerji sağlamaktan geçer.

Ne tür bir kahvaltı yapılmalı?

Proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin. Yumurta, süt ve peynir hem protein hem de kalsiyum açısından ihtiyacı karşıladığı için önemlidir. Çocuklar kemiklerinde kalsiyum depolamaya ve kemiklerini kalınlaştırmaya ergenlik çağlarında başlıyorlar. Bu durum 20’li yaşlara dek devam ediyor. D vitamini çok sınırlı besinde var ve yumurta bunların başında geliyor. Özellikle kışın güneş ışını alma imkanı az olduğunda yumurta tüketmek önemli. D vitamini sadece kalsiyum emilimini değil, anti kanser özellik ve bağışıklığa olumlu etki de sağlıyor.

Mısır, pirinç, kakaolu tatlandırılmış tahıl gevrekleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Glisemik indeks aldığımız şekerin ne kadar hızla kan şekerini yükselteceğinin göstergesidir. Bir kase şekerli mısır gevreğiyle, bir kase şekerli yulafın karbonhidrat yükü aynı olabilir ama glisemik indeksleri çok farklıdır.  Biri kan şekerini yükseltip 2 saatte düşürürken, yulaf gibi tam tahıllar içerdikleri lifler sayesinde şekeri yavaşça yükseltir ve sabahın tümünü geçirebilecek enerji sağlar. Kan şeker düzeyinin ani düşmesi çocukların ruh halini, ve odaklanma gücünü azaltabilir.  Lif içermesi açısından tam tahıllı ekmekler, yulaf, kinoa gibi tahıllar tercih edilmeli. Badem, ceviz, fındık, taze meyve, kuru meyve, zeytin de verilebilecek faydalı seçenekler.

Kahvaltı için nasıl zaman yaratabiliriz?

· Çocuğunuzun gece daha erken yatmasını sağlayın.

· Kahvaltıya zaman ayırabilecek şekilde uyanmasını sağlayın.

· Kahvaltıyı öncelik haline getirin, mümkünse tüm aile beraber oturun. Genelde beraber yemeğe oturan ailelerin çocuklarında obezitenin çok daha az görüldüğü ortaya konuldu.

· Oturmak zorsa, o zaman çocuğunuza yoğurt ve kuru meyve, tam tahılla ekmekle peynirli veya yumurtalı veya mevsim uygunsa domatesli sandviç, meyve, süt gibi yolda yiyebileceği pratik bir şey hazırlayın.