• Süte kıyasla yoğurt, süt kaynaklı bulaşmaların sıklığını azaltabilir. Bu nedenle daha fazla biyolojik etkinlik sağlayarak ve büyümeyi engelleyen bulaşıcı sindirim hastalıklarını engeller, çocukların büyümesine olumlu katkıda bulunabilir.

• Yoğurt mayalarının ishal önleyici etkisi mevcuttur.

• Yoğurt proteinleri süt proteinleri ile aynı niteliklere sahiptir ve daha fazla yararlanabilirlik sağlamaktadır. Bunun nedeni ise mayalanan sütün midedeki sindirim koşulları laboratuvar ortamında sağlandığında görülmüştür ki gözlemlenen pıhtılaşma, kazeini küçük parçacıklar halinde toplar, oysa mayalanmayan sütün proteolitik enzimlerce daha yavaş biçimde parçalanan büyük parçacıklar oluşturur.

• Yoğurt şekerinin kana karışması süt şekerine oranla daha yavaştır.

• Yoğurttaki kolesterol oranı düşüktür. Yoğurt tüketimi kandaki kolesterol oranın düşmesini sağlayabilir.

• Yoğurdun tümörlere etkisini inceleyen araştırmalar vardır. Henüz deney aşamasında olsa da şöyle bir sonuç çıkmıştır: Farelerin karın zarına enjekte edilen tümör hücrelerinin gelişimi, yoğurt içen farelerde yavaşlama şeklinde gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bazı laktik mayalar, laboratuar ortamında kanserli hücrelerin gelişimini kontrol altına alan maddeler üretebilmektedir.

• Yoğurt kontamine sütlerin neden olduğu enfeksiyonlardan, ishal sonrası sindirim sorunlarından ve sütü tüketememe nedenli kaynaklanan kalsiyum yetersizliğinden korur.

• Yoğurt kandaki immünoglobülin oranını artırır, kolondaki toksinleri azaltır.

• Yoğurt, laktaz enzimi olmayan yetişkinlere bu etkinliği sağlar ve ayrıca antibiyotik maddeler sağlayabilir.

Süzme yoğurdun artıları, eksileri

Yoğurdun sulu açık yeşil sıvı kısmında, daha çok B grubu vitaminler bulunmaktadır. Yoğurdun suyunun süzdürülmesi ile elde edilen süzme yoğurt ,grama düşen yarar olarak kıyaslandığında yukarıda sıralanan yararların hepsine oran olarak daha da fazlaca sahiptir. Ancak B vitaminleri yönünden kıyaslandığında süzme yoğurt normal yoğurttan daha az B grubu vitamin içerir.

YOĞURDUN SUYUNU DÖKMEYİN...! NEDEN Mİ?

Çoğu zaman çöpe dökülen yoğurt suyu, sağlık açısından son derece önemli olan B2 vitamini bakımından oldukça zengin.
 
Türkiye’de eksikliği en fazla görülen vitaminlerden biri olan B2 vitamini, vücudun protein, karbonhidrat ve yağlardan daha fazla faydalanmasını sağlıyor. Genellikle yoğurdun kalitesini azaltacağı ve lezzetini bozacağı düşüncesiyle yoğurdun suyu dökülüyor. Halbuki B2 vitamininden faydalanılması için yoğurt suyunun dökülmemesi veya başka alanlarda kullanılması gerekli.
 
Protein, Karbonhidrat ve Yağların Faydasını Artırıyor
 
B2 vitamini eksikliği göz ve ağız kenarlarında çatlamalar ve yaralara neden olur. Yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi veren Riboflavin (B2) vitaminidir. B2 vitamini protein, karbonhidrat ve yağlar ile etkileşim içine girerek onlardan daha fazla faydalanılmasını sağlar. Bu vitamin yoğurt suyunun yanı sıra tarhana gibi yiyeceklerde de bol miktarda bulunmaktadır. B2 vitamininin azalmaması için bu yiyeceklerin güneş ışığından uzak tutulması gerekir. Bazı bölgelerde tarhananın güneş ışığında kurutulması alışkanlığı bu nedenle yanlıştır. Aynı şekilde güneş ışığında kurutulan tüm süt mamullerinde de vitamin kaybı olmaktadır.
 
Dr. Nurten Budak