Şanlıurfa'da meydana gelen selde taşan ve rengi bulanıklaşan Balıklıgöl'deki balıkların stres nedeniyle göl içindeki mağaracıklara sığındıkları belirtildi. Selle birlikte Balıklıgöl'ün balıklarından bazıları çevreye dağıldı. Vatandalar sel suları içinde buldukları balıkları temiz suların içinde korumaya alırken, akıllara o balıklar yenir mi sorusu geldi. Balıklıgöl balıklarının yenmesiyle ilgili efsane ne? Balıklıgöl balıkları yiyince zehirler mi?

Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Programı Başkanı Ömer Sait Kılıç, “Balıklıgöl’deki bulanıklığın sebebi çevreden gelen selin meydana getirdiği çamur yükü. Bu, kaynak suyunun açılmasıyla düzelecek. Balıklar da su açılınca ortaya çıkacak” dedi. Kılıç, Balıklıgöl’ü anlık olarak herhangi bir olaya karşı sürekli takip ettiklerini söyledi.

BALIK-1

Balıklıgöl'ün balıkları stres altında

Balıkların sağlığı, Balıklıgöl’ün durumuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Kılıç, “Maalesef sel felaketiyle Topdağı’ndan, mağaralar bölgesinden, üstüne üstlük de diğer kanalın taşmasıyla Balıklıgöl’ü 1-1,5 metre yüksekliğinde su kapladı. Gelen çamur yükü Balıklıgöl’ü kirletti. Balıklarda stres ortamı oluştuğu için şu anda balıklar göl içindeki çeşitli mağaracıklara geçmiş durumda. Bizim stok havuz dediğimiz havuzlarda şu anda balıklar bulunuyor ama onların yüzeye çıkması zaman alır” dedi.

Balıklıgöl’de şu anda oksijen miktarının 8mg/L seviyelerinde olduğunu ve gölün 24 saat havalandırıldığını aktaran Kılıç, şöyle konuştu: “Bu bulanıklığın sebebi çevreden gelen selin meydana getirdiği çamur yükü. Bu, kaynak suyunun açılmasıyla düzelecek. Balıklar da su açılınca ortaya çıkacak. Canlılar doğası gereği stres altında güvenli ortamlara çekilirler. Şu anda balıklar güvenli ortamlarına çekilmiş vaziyette, zamanla ortaya çıkacak. Selle kanallara geçmiş olan balık türleri de olacak, onlar da kanallarına geri döner.”

BALIK2

Balıklıgöl’ün içindeki balıkların sazan familyasına mensup balıklar olduğunu, kirlilik dayanımlarının yüksek olduğunu dile getiren Kılıç, bu tür bulanıklıkların balıklar için hayati tehlike teşkil etmediğini kaydetti. Bu tür durumun depremde de meydana geldiğini, 10 gün sonra bütün balıkların ortaya çıktığını hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:

“Çamur yükü depremde de meydana gelmişti. Bunda da bir hafta 10 güne kadar herhangi bir sıkıntı olmazsa normale döner diye düşünüyoruz. Her an bu olayın başındayız ekiple birlikte. 10 kişiden oluşan teknik ekibiz. Burada hem anlık olarak sahada takip ediyoruz hem laboratuvar ortamında analizlerini yapıyoruz hem de görüntü açısından olumsuzlukları takip altında tutuyoruz. Depremde de aynısı olmuştu bir ay önce onda da söylemiştik. Herkes dedi ki ‘balıklar kayboldu, yok oldu, gitti’ ama o stres ortamı bittikten sonra bulanıklık açıldıktan sonra herkes balıkları görmeye başladı. Aynı şekilde bu süreç bir hafta 10 gün, 15 gün sürecek o zaman yine görürüz inşallah o güzel günleri birlikte. Havalar açılınca da güneş ortaya çıkınca görünümleri daha fazla ortaya çıkacak."

Vatandaş sokakta bulduğu balıkları göle geri götürüyor

Sel felaketi sırasında Salıklıgöl'den bazı balıkların dışarı kaçtığı ve çevreye yayıldıkları da görüldü. Bazı vatandaşlar buldukları balıkları temiz sularda muhafaza altına alarak Balıklıgöl'e bırakmaya başladı. Balıklıgöl'deki balıklar bölgedeki yayın inanış nedeniyle yenilmiyor. Balıklıgöl'ün balıkları yenirse insanı zehirler mi: Balıklıgöl efsaneleri neler?

BALIK4

slami açıdan Balıklıgöl balıklarını yemek günah mı?

Balıklıgöl'ün Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer olduğu o balıkların da Hz. İbrahim'i yakmak için toplanan odunlar olduğu iddia edilir. İslam’ın genel prensiplerine göre, her suda olduğu gibi, Urfa’daki balıklı gölde bulunan balıklar da yenilebilir. Ancak, bu balıkların yenmesinden ötürü bir zarara uğrayan kimseler olmuşsa, bu tecrübeye güvenenlerin oradaki balıkları yemeleri uygun olmaz. “Denenmiş olanı bir daha denemeye kalkmayın zarar edersiniz.” kaidesi gereğince, balıklı gölün balıkları konusunda da yeni bir denemeye kalkmamak gerekir.

BALIK1

Balıklıgöl balıkları kör eder mi?

Balıklıgöl balıklarına atfedilen kutsallık nedeniyle kimsenin açıktan o balıkları yakalayıp yemediği bilinir. Anlatılan efsanelere göre, Balıklıgöl'ün balıklarını yiyenler kör olur. Bazı efsanelere göre de Balıklıgöl balıkları yiyen insanı zehirleyip öldürür. Bunlar bilimsel veriler değildir. Bu sebeple insanların o balıklara dokunmadığı bilinir. 

BALIK5BALIK6BALIK7