Trabzon'da her geçen gün artan konut fiyatları, ev almak isteyenleri kara kara düşündürürken ev sahiplerinin de yüzünü gülüdürüyor. Özellikli semtlerde konut bulmak son aylarda neredeyse imkansız bir hale geldi.

Yabancıların arsadan ziyade konut alımına yönelmesi, yeni projelerin artan maaliyetler nedeniyle gecikmesi fiyatların artmasını tetikleyen unsurlar arasında. 

Bizlerde konuyu işin uzmanına Saral Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu'na sorduk. 

40039daa-dde3-4f25-af44-ba2667b6aab7

Trabzon'dan dünyaya açılan bir lelpaze ile emlak sektöründe önemli başarılara imza atan Sarıalioğlu Trabzon'daki durumu şu sözlerle açıkladı. 

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ SÜRECEK Mİ?

Trabzon'da konut fiyatlarında yükselişin devam ettiğini 2023 yılında ensflasyonun düşmesiyle bir nebze düşebileceğini belirten Sarialioğlu:  Enflasyonist ortamda gayrimenkul sahipleri mülklerinin değerinin paranın değer kaybının altında kalmaması için fiyat arttırmaya devam ediyor.Türkiye’de beklenildiği ve varsayıldığı gibi 2023 ocak ayı itibariyle enflasyon hız keser ise mülklerdeki fiyat artış hızı da kesilecektir.

Mülk sahipleri gayrimenkullerinin  değerini  belirlerken emsal mülklerdeki satış rakamlarından  ve çeşitli platformlardaki ilan satış rakamları üzerinden hareket etmekten vazgeçerek uzman gayrimenkul danışmanlarından destek alarak ilerleme yolu seçerler ise ve bu standartlaşırsa gayrimenkuller gerçek değerinden satışa sunulacaktır' dedi. 

TRABZON'DA KONUT SIKINTISI VAR MI?

Trabzon'da konut bulmakta zorluk yaşandığını belirten Sarıalioğlu: 3 yıldan bu yana maliyet artışlarından kaynaklı yeni proje oluşumlarında sıkıntı mevcut.Arz ve talep arasında dengesizlik yaşanmaktadır.Özellikle turizmin bu denli hız kazanmasından kaynaklı kiralık daire taleplerinin karşılanmasında sıkıntı yaşanmaktadır' şeklinde konuştu. 

TRABZON'DA EN ÇOK EV HANGİ SEMTLERDE ARANIYOR?

Trabzon'daki konut talebinin yoğunlaştığı mahalleleri de sıralayan Sarıalioğlu, 'Müşterilerimiz yoğunlukta Beşirli, Söğütlü
Yıldızlı, Kalkınma, Kaşüstü bölgelerinde talepte bulunmaktadır' ifadelerini kullandı. 

YABANCI ARSA SATIŞLARINDA ARTIŞ VAR MI?

Yabancılara arsa satışı ile ilgili de bilgi veren Sarıalioğlu, 'Yabancı müşterilerde arsa satışı devam etmekle birlikte( arsalarda zaman içerisinde oluşan kazancı farkındalar) satın alma eğilimi yoğun olarak konut üzerinde yoğunlaşmaktadır. Turizmin başladığı yıllarda yapılan arsa-arazi satışlarındaki yoğunluk gelen tepkiler ve alınan bir takım önlemlerden sonra talep bu yönde oluşmuştur' ifadelerini kullandı. 

Yabancılar arsa veya ev alırken en çok neyi göz önünde bulunduruyor sorusuna Sarıalioğlu şu sözlerle yanıt verdi. 

-Mülk için ödenen bedel ile tapu bedelinin aynı olması

-Havalimanına yakın bir lokasyonda olması

-Denizi gören bir görüş açısının olması

-Yüksek kat

-Yüks tasarıma sahip olması

-Merkezi noktalara yakınlık(avm-meydan)

-Güvenlik hizmetinin olması

-Mahremiyet

ARACILIK HİZMETLERİNDE KAYIT DIŞI YABANCI FİRMALAR VAR MI VE BU FİRMALARIN TAKİBİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Bu anlamda tam olarak bir kontrol mevcut olmadığı için kayıtlı ve yasal emlak ofislerinin dışında hiçbir mükellefiyeti olmayan  aracılık yapan kişiler mevcut. Özellikle İngilizce ve Arapça bilen kişiler  iletişimi daha kolay sağladıkları için bu işlemlerde hak talep etmektedirler. Bunun yanında kapıcılar, otel personelleri, yabancı öğrenciler bu işlemlerden hak alma çabasındadır. Satın alma ya da kiralama talebi olan kişiler bütün işlemlerinde yetki belgesi olan firmalarla çalışmakta ısrarcı olmaları ve resmi makamlarca bu işlemlerin daha sıkı takip edilmesi illegal işlemlerin önüne geçecektir.