"Akçaabat’ta herhangi bir çevre felaketi yoktur. Akçaabat’ta Sera Gölü temizliği vardır" ifadelerini kullanan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim dikkat çeken açıklamalara imza attı.
Başkan Ekim, “İnsanlar o sahilden yararlanacaklar. Şu anda yararlanamıyorlar. Ben onlara inat yararlanacağım” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantıları bugün başladı.
Toplantıda ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, geçen ayın faaliyetleri ile ilgili olarak meclis üyelerini bilgilendirdi.
Meclisi CHP İl Başkanı Mustafa Bak, BBP İl Başkanı Adem Aydın ile siyasi partilerden bir çok isim ve Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, STK Temsilcileri ile çok sayıda basın mensubu da takip etti.
CHP’li meclis üyesi Mustafa Çankaya’nın Sera Gölü’nden çıkan balçığın denize döküldüğü ile ilgili sorusuna Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, şu şekilde yanıt verdi:
Sera Gölümüz, Trabzon’umuzun önemli turizm noktalarından biri. Aynı zamanda önemli bir tabiat parkı. Burada göl içinden temizlenen malzemenin Yaylacık Sahili’ndeki mevcut önceki dönemlerde doldurulan sahil kesimindeki sahil üzerine taşımamış ve burada ilerleyen aşamada yürüyüş yolu ve bisiklet yolu güzergahında kullanılmak üzere değerlendirlimesi ile ilgili süreç esnasında denize küçük bir şarj oluyor. Lakin çevre felaketi olduğu yönündeki anlayışla gidilmesi farklı noktaya getirdi işi.
Burada yapılan dip taramasından veya dipten alınan balçığın değerlendirilmesi ile ilgili hem DSİ Genel Müdürümüze hem de bağlı olduğu bakanlığa teşekkür etmek istiyorum. Sera Gölü’nü kapanmasını engelledikleri için. Bertarafı ile ilgili de çıkan malzemeden endüstriyel, tehlikeli atık, ne de çevre açısından sonuçları sıkıntılı bir sürece gidecek atık değildir. Bunu istiflediğimiz değerlendirdiğimiz yer de mevut dolgunun üst kısmıdır. Bizim büyükşehir belediyesi ile yürüttüğümüz bir işimiz de var. Aynı bölgede Yaylacık Sahili içinde derelerin ıslahı ile ilgili de çalışmamız var. 2 tane köprü yaptık.
Bunların olduğu bölgede bu çıkan çamur değerlendiriliyor. Bu şekilde bir süreç yönettik. Ama bunun üzerinden şu algının yönetilmesi de ben kendi şahsım doğru bulmuyorum. Bir ‘Çevre Felaketi Oluyor Akçaabat’ algının değerlendirilmesine muhalefete kendim şahsen yakıştırdım, Neyin nasıl ne şekilde bertaraf edileceğini kar zarar hesabı yaparak iyi yöneten bir belediye başkanıyım. Yani Akçaabat’ta her hangi bir çevre felaketi yoktur. Akçaabat’ta Sera Gölü temizliği vardır. Ayrıca Akçaabat’ta insanların bu algı operasyonlarına karşı ben sahilleri güzelleştireceğim. Ve İnsanlar o sahilden yararlanacaklar. Şu anda yararlanamıyorlar. Ben onlara inat yararlanacağım.”
Ekim, “İnadına çevre kirliliği yapılacaksa ben de karşısındayım. Benim dediğim mevcut sahillerin açılması. Herkesin kullanması. Yoksa her hangi bir çevre kirliliğine inadına karar verilmez, hiç kimse bunu istemez. Muhalefetteki arkadaşlarımın da bana yardımcı olmalarını isterim. Bizimle fikir alışverişinde bulunmak isterim” dedi.
BUNUN GÖRÜNTÜLERİ DE VAR
CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Çankaya, “Hem Akçaabat Belediye Meclis Üyesi olarak hem de Çevre Sağlık Komisyon Üyesi olarak ilim temelli bu konunun değerlendirilmesi için müzakere açılması ve olayın çevre sağlık komisyonumuza havalesiyle birlikte ilgili bölgede gerekli incelemeleri yapması, doğrunun bilimsel temelli ortaya çıkması ve bilirkişilerden görüş alınması yönünde bizim talebimiz.
Olayın akışına gelecek olursak: Bizlere bölgeden Sera Gölü Vadisi’ndeki tabandan çıkan balçık, çamur, bu malzemenin Yaylacık’ta tahkimatsız bir şekilde denize doğrudan deşarj edildiği bilgisi ulaştı. Ve bunun görüntüleri de var. Bu kimsenin kabul edemeyecek olduğu olaydır. Biz Akçaabat Belediye Meclisinde gündeme getirdik. Sayın Başkanımızdan bir açıklama talep ettik. Sayın Başkanımız da bize bu işin yanlış olduğunu teyit ettiler. Bu işlemin durdurulacağına dair beyan verdiler. Bizde bu beyana güveniriz. Devlet temsilinde sözlü beyanları esas alırız. Ancak hemen ertesi gün yine bize bölgeden şikayetler gelince kendimiz bire bir bölgeye incelemek için çalışma başlattık. Bölgeye direkt intikal ettik. Bölgeye gittiğimizde gördüğümüz vaziyet aynen şu şekilde: Açıktan, doğrudan denize deşarj işleminin yapıldığı yerin hemen yanında bir iki metre toprak çukur açıyor. DSİ’nin kamyonları aynı şekilde o çukur balçığı deşarj ediyor. Karadeniz’in ilk daglasında bunların hepsi yine denize girecek. Bunlar eko sistemi bozacak. Bunların da etkilerini bir günde görmeyeceğiz. Belki yıllar sürecek. Orası ne Akçaabat belediyesinin ne de DSİ’nin kendi kafasına göre yapacağı iş değil. Halk bize bu görevi vermiştir. Sera Gölünün temizlenmesine hiç bir şekilde karşı değiliz. Yaptığınız doğruları sıralayıp, yanlışları örtemezsiniz. Bu iş Çevre Sağlık Komisyonuna bu işi havale edilsin” dedi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Altıntepe, “Biz Sera Gölü’nde temizleme çalışmaları yapılıyor. Haklısınız da, kimse elinde sihirli değnek yok. Burada çalışma yapılıyor. Bu hizmetler dokus pokus ile de yapılmaz. Bu döküm alanına müdahale ettik. Yaygara çıkmasına karşıyım.
Daha hassasiyetli davranmamız gerekiyor. Doğru. İnadına yapacağız o alanları sözünü söyledi. İnadına döküm yapacağız sözü asla yok. Her şeyi karşı oldukları için vatadaşta da kabulu yok bu işin. Böyle bir şey söz konusu değil. Dertleri algı üretmektir diye düşünüyorum” dedi.