Sağlık

Şiddet ortamında yetişen çocuğun ruh sağlığı bozuluyor



“ÖFKEMİZİ KONTROL ETMESİNİ BİLMELİYİZ”

Şiddetin pek çok sebebi olduğuna dikkat çeken Coşkun “Annesinin babası tarafından şiddet gördüğü bir ortamda yetişen çocuk ileride şiddete eğilimli oluyor. Oda kendi ailesinde şiddet uygular hale geliyor. Ailede ekonomik sorunlar neticesinde stresin artması da bıkkınlık ve içsel baskı neticesinde şiddet eğilimini artırıyor. Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olma, silahların kolay ulaşılabilir olması, uyuşturucu ve alkol kullanımının yaygın olması ve medyadaki şiddet görüntüleri de şiddeti artıran etmenlerdir.

Kadına şiddet olaylarına çözüm arayışları devam etmekte. Ancak hiçbir çözüm kişinin kendi öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesinden daha etkili olamaz. Şiddetin önce aile içerisinde çözümlenmesi gerekiyor. Bunun dışında her kadın ya da şiddete maruz kalan her birey hukuki açıdan haklarını bilmeli ve gerektiğinde bunları kullanabilmelidir” diye konuştu.

“PSİKOSOSYAL ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

“Kadına yönelik şiddetin toplumun tüm kesimlerince iyi irdelenmesi, çözüm için nelerin yapılması gerektiği psikososyal çalışmalar yapılması gereklidir” diyen Dr. İrfan Coşkun “Sağlık çalışanlarının da şiddet mağdurlarına gerekli destek ve danışmanlık sağlamak açısından önemli bir misyonu vardır. Kadına karşı şiddeti önlemede öfke kontrolü en önemli husustur. Kişi öfkelendiğinde ortamdan uzaklaşmalı, sakinleştikten sonra da eşlerin birbiriyle konuşabilmeleri gereklidir. Eşlerin birbirlerini dinleme çabası içerisinde olmaları zorunludur. Güvenli bağlar ancak kişilerin birbirlerini dinlemedeki çabalarıyla kurulabilir. Eşler şiddet yerine saygıyı yöntem olarak kullanan bir davranış değişikliği içerisine girmelidir. Aile toplumun en önemli yapı taşıdır ve bu yüzden bu kuruma zarar verici davranışlar toplumu yozlaştırır” ifadelerini kullandı.