Ocak-Eylül dönemindeki toplam konut satışları Türkiye genelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 düşüş kaydederek 949 bin 138 adede geriledi. Ancak Eylül ve Ekim aylarında T.C. Merkez Bankası tarafından alınan faiz indirim kararları sonrası kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi faiz oranlarında yapılan indirimlerin konut satışlarını destekleyici bir etki yaratması muhtemel. Ekonomi çevrelerinde T.C. Merkez Bankası’nın Kasım ayında da bir faiz indirim kararı vereceği yönünde güçlü beklenti bulunuyor. Konut kredisi faiz oranlarının daha da düşmesi hâlinde yılın son aylarında konut satış rakamlarındaki artışın sürmesi ve sene sonunda geçen yılki satış rakamlarına yaklaşılması söz konusu olabilir. Diğer taraftan inşaat sektöründeki maliyet artışları konut fiyatlarının daha da yükseleceğinin işaretini veriyor. Ağustos ayı TUİK inşaat maliyet endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,1 oranında artış kaydetti. Ayrıca geçen hafta açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) son 20 yılın en yüksek değerine ulaşarak yıllık yüzde 46,31 oranında artış gösterdi. Konut kredisi faiz oranlarında yapılan indirimlerin olumlu etkisine rağmen maliyet artışlarının etkisiyle yükselişini sürdüren fiyatlar nedeniyle konut satış rakamlarının patlama yapması beklenmese de olumlu bir hava esmesi mümkün görünüyor. Öte yandan her faiz indirim kararıyla birlikte döviz kurları da rekor seviyelere ulaşıyor. Bunun sonucu olarak yılın ilk dokuz ayında yabancılara yapılan konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,2 artış sergiledi.

Trabzon satılık daire fiyatları ne kadar?

Trabzon satılık daire fiyatları yıllık yüzde 28,3 oranında artış kaydetti. Trabzon satılık daire fiyatları Eylül ayında 3+1 daireler için ortalama 423.000 düzeyinde seyretti. Lider emlak arama motoru Flatfy tarafından Türkiye’deki bölgesel emlak ilanları analiz edilerek hazırlanan Flatfy aylık konut fiyatları raporuna göre Trabzon Ortahisar satılık daire fiyatları son 12 ayda yüzde 27,5 oranında artış sergiledi. Ortahisar’da 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 426.000 TL düzeyinde gerçekleşti. Akçaabat satılık daire fiyatları yıllık yüzde 31,6 oranında artış gösterirken 3+1 dairelerin ortalama satış fiyatı Eylül ayında 441.000 TL olarak gerçekleşti. Yomra satılık daire fiyatları geçen yıla oranla yüzde 35,9 artış kaydetti. Yomra’da 3+1 daireler için Eylül ayı ortalama satış fiyatı 429.000 TL düzeyinde seyretti. Araklı’da daire fiyatları son 12 ayda yüzde 38,2 artış gösterirken 3+1 daireler için Eylül ayı ortalama satış fiyatı 394.000 TL seviyesinde oluştu. Of satılık konut fiyatları son 12 ayda yüzde 25,4 oranında artış gösterdi. Of ilçesinde ev fiyatları ortalaması 3+1 daireler için Ekim ayında 381.000 TL şeklinde oluştu.

Trabzon kiralık daire fiyatları ne kadar arttı?

Trabzon ilinde kiralık daire fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 23 arttı. Trabzon kiralık daire fiyatları 3+1 daireler için Ekim ayında ortalama 1.400 TL seviyesinde gerçekleşirken 2+1 daireler için bu rakam Ekim ayında ortalama 1.000 TL oldu. Ortahisar’da kiralık daire fiyatları geçen yıla göre yüzde 22 artış gösterdi. Akçaabat kiralık daire fiyatları bir önceki yıla göre ortalama yüzde 30 oranında artış kaydederken Yomra’da kiralık daire fiyatlarındaki senelik artış yüzde 34 düzeyine ulaştı. Araklı ilçesinde kiralık ev fiyatları geçen yıla kıyasla yüzde 21 artış sergiledi.

Trabzon’da konut satışları artış trendinde

Trabzon ili genelinde konut satışları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında artış kaydederek 1.205 adede ulaştı. Trabzon’da satılan yeni konut sayısı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre belirgin bir değişim göstermedi ve 341 adet düzeyinde gerçekleşti. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 28 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Eylül’de 864 adet konut el değiştirdi. Trabzon Eylül ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 38,3 oranında azalarak 129 adede indi. Trabzon genelinde ipotekli satışların Eylül ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 11 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Eylül ayında Trabzon’da toplam 1.076 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 oranında bir artış yaşandı.

Yılın ilk dokuz ayında Trabzon genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 oranında düşüş göstererek 7 bin 619 adede geriledi. Trabzon’da Ocak-Eylül döneminde satılan sıfır konut sayısı 2 bin 216 olurken bu rakam yüzde 25’lik bir azalışa işaret etti. İpotekli konut satışları Trabzon’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75,1 oranında düşüş göstererek 896 oldu.

Trabzon konut satışlarında rekor yılı 13 bin 523 adet satış ile 2016 senesi olmuştu. 2019 genelinde Trabzon’da konut satışları toplam 11 bin 398 olurken 2020’de 12 bin 65 adede ulaşarak yüzde 5,9 oranında artış kaydetti. Trabzon’da 2019 yılında satılan sıfır konut sayısı 4 bin 44 olurken bu rakam 2020’de 4 bin 31 adet düzeyinde gerçekleşti. 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Trabzon’da ikinci el konut satışlarının yıllık ortalaması 6 bin 919 olurken bu rakam 2020’de 8 bin 34 adede çıktı. Trabzon genelindeki ipotekli konut satışları 2020 yılında 3 bin 996 adet şeklinde gerçekleşti.

Konut fiyatları artmaya devam edecek

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Eylül ayına ilişkin olarak açıkladığı inşaat maliyet endeksi, son bir ayda yüzde 0,25 oranında artarken geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 39,5 düzeyinde artış gösterdi. İnşaat sektörü girdi maliyetlerindeki artışlar devam ediyor. Yine Eylül ayına ilişkin olarak TUİK tarafından açıklanan inşaat malzeme endeksi son bir yılda yüzde 47,4 düzeyinde artış kaydetti. Bununla birlikte Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90 oranında artış gösterdi. Trabzon genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 136 oranında artarak 551 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 76 oranında artarak 2 bin 186 oldu.

Döviz kurları rekorlar kırarken yabancılar ev almaya koştu

Faiz indirimleri sonrasında döviz kurlarının tırmanışa geçmesi doğal olarak yabancılara konut satış rakamlarını olumlu şekilde etkiliyor. Yabancılara yapılan konut satışları 2021 sonunda tarihi rekor seviyeleri görecek. 2021’in ilk dokuz ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,2 artış sergileyerek 37 bin 479 rakamına ulaştı. Bu dönemde İranlılar 5 bin 923 konut alımı ile ilk sırayı alırken İran vatandaşlarının toplam yabancı alımları içerisindeki payı yüzde 15,6 oldu. Irak vatandaşları, ilk dokuz ayda Türkiye’de 5 bin 621 konut satın alarak ikinci sırada yer alırken yabancılara satılan toplam konut sayısı içerisindeki payları yüzde 14,8 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Ruslar ülkemizde 3 bin 115 konut satın alarak yüzde 8,2 pay ile üçüncü sırada yer aldılar. Ocak-Eylül döneminde Afganlar ülkemizde 2 bin 89 adet konut satın alarak dördüncü sıraya yerleştiler. Yabancılar Ocak-Eylül döneminde 17 bin 783 adet ile en çok İstanbul’da ev satın aldılar. İstanbul’u sırasıyla Antalya, Ankara ve Mersin takip etti. Bu dönemde yabancıların Trabzon’da satın aldıkları konut sayısı 635 oldu.

En güncel satılık ve kiralık konut ilanlarının hepsi emlak arama motoru Flatfy’da bulunuyor. https://tr.flatfy.com adresinden hizmet veren Flatfy, 1.000’den fazla sitede yayınlanan ilanların tamamını bünyesinde toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize, en uygun fiyatlı gayrimenkul seçeneklerine anında ulaşabilmenize ya da sahibinden satılık ev ilanları gibi filtrelemeleri kolayca yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok kolay hâle geliyor. Flatfy, kiralık veya satılık emlak arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Dijital emlak sektörüne yeni bir soluk getiren Flatfy, Türkiye’de en çok kullanılan emlak arama sitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.