Altındere vadisine hâkim Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anıldığını hepimiz biliriz.
Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı, bu günlerde ziyaretçilerini üzecek bir haberle sarsıldı. 
Güvenlik ve restorasyon çalışmaları için 22 Eylül 2015 tarihi itibarı ile 1 yıl ziyarete kapatılması haberi ilçede şok etkisi yaptı.
‘Sümela’nın Şifresi’
Adına sinema filmleri ve dizi çekimlerinin yapıldığı Sümela’da bu güne kadar Sümela'nın Şifresi Temel'' ve devam filmi olan ''Moskova'nın Şifresi Temel'' filmleri topladığı beğenilerle anılıyordu. 
Böylesine değerli bir turizm varlığının kapatılma gerekçesi ise ziyaretçilerin can ve mal güvenliğinin tehdit edildiği, son günlerde kaya düşmesi olaylarının arttığı söylenmektedir. 
Can ve mal güvenliği açısından herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet verilmemesi, müze ve ören yeri ziyaretlerinde insan sağlığı ile can güvenliğinin Kültür ve Turizm Bakanlığının öncelikleri arasında yer almaktadır.
İnsan sağlığı tabiî ki çok önemlidir. Sadece Sümela Manastırı’nı ziyaret eden turist sayısına baktığımızda geçtiğimiz yıl bir milyona yaklaştığını görüyoruz. Verilere baktığımızda ise her geçen yıl yüzde 20–30 oranında bir artışın meydana geldiğini hatırlarsanız, gelen ziyaretçilerin can sağlıkları tabi ki çok önemlidir. 
Bakanlık böyle diyor.
Bakanlığın Görüşü Böyle
Bu görüş bakanlık yetkilileri tarafından yapılan açıklama. Birde Manastır sayesinde varlığını sürdürdüğünü dile getiren yöre esnaflarımızdan otel işletmecisi Selma Aydemir Aktürk. Selma hanım,  yapılan çalışmaların yerinde olduğunu fakat zaman seçiminin ve süresinin uzunluğu hakkında endişeleri olduğuna işaret etti. Sayın Aktürk, açıklamalarında şöyle dedi:
“ Biz Maçka turizm sektöründe hizmet vermek amacıyla yatırım yaparak il ekonomisine katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Bu gayretimizin en önemli sebebi ve kaynağı ise Sümela Manastırı’dır. Bizler sadece Maçka veya Trabzon’a değil Türk turizmine ve ekonomisine hizmet ediyoruz. Şimdi manastırın kapatılacak olması nedeniyle bizi arayan acente sahipleri ‘Ne olacak’ sorularına cevap aramaya başladılar. Yaptığım tüm görüşmeler karşısında muhatap bulamamam beni endişelendirmektedir. Hatta Ankara’ya dahi gideceğim ama kiminle görüşeceğim bilemediğim için ziyaretimi bir sonraya bırakmamın sebebi de budur. Bizim Manastırdan başka bir alternatifimiz yoktur. Geleceğimiz manastıra bağlıdır. ” 
Maçka Esnafları:
Maçka’da esnaflık yapan; taksici, bakkal, market, fırın, benzin istasyonu, lokanta sahipleri gelecekten endişe duyuyorlar. Kendilerini dinlediğim esnaflar derlerini anlattılar. “Maçka demek Sümela demektir. Sümela Manastırı sayesinde ilçemize bir günde yüzlerce araç binlerce ziyaretçi gelmektedir. Biz bunları yok sayamayız. Ancak alınan restorasyon kararı neticesinde bir tek insan Maçka’ya gelmeyecektir. Biz şimdi düşünüyoruz. Nasıl geçineceğiz, ne yiyip ne içeceğiz. Bunları bizim kadar yetkililerimizin de düşünmesini istiyoruz.” 

UNESCO Listesine Alınacak
Birde güzel bir haber vereyim.
Sümela Manastırının restorasyonundan sonra yeniden ziyarete açılması ve ardından UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yerini almasına yönelik işlemlerin gerçekleştirilmesi için çalışmaların şimdiden başladığını hatırlatmak istedim.
Bayrama birkaç gün var. 
“Benim ömrümde ırmaklar vardır sularında hayallerimi yüzdürdüğüm, benim ömrümde sevdiklerim vardır bayramlar ayrı geçince üzüldüğüm.
Bayramınız mübarek olsun”