Burcu Bulut - Mürsel Karadeniz'in haberi

Türkiye'nin demokrasi tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecinin soruşturulması için kurulan Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, o dönemin en önemli tanıklarından eski Başbakan Tansu Çiller'i dinleyecek. Çiller'in komisyona vereceği bilgilerle sürece ilişkin birçok noktanın aydınlanması bekleniyor.
28 Şubat döneminin kudretli medya patronları Aydın Doğan, Dinç Bilgin, Turgay Ciner ve Mehmet Emin Karamehmet'in bilgisine başvuracak olan Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, eski Başbakan Tansu Çiller'i de salı günü dinleyecek. 28 Şubat sürecinin hedefindeki Refah-Yol hükümetinin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ise postmodern darbe günlerini Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'na anlatacak. Konu ile ilgili bilgi almak için aradığımız Çiller'in danışmanı Nevin Soylu, 'Tansu Çiller'in 28 Şubat sürecine ilişkin görüşüne başvurulacağı zaten biliniyor. Ama bunun dışında bir gelişme olursa zaten kamuoyuyla paylaşırız' derken, Çiller'in ifade vermeye gideceği yönündeki bilgiyi yalanlamadı.

BARLAS TEYİT ETTİ
Aynı gün sürecin mağdur gazetecilerinden Mehmet Barlas ve eşi Canan Barlas da komisyon tarafından dinlenecek. Başbakan Erdoğan'ın, 'Patronların, gizli kalan gerçekleri söylemeleri lazım. Bugün söylemezlerse yarın muhakkak yine söyleyecekler, yine önlerine gelecek. Çünkü bu defter açıldı, kolay kolay kapanmaz. Bu gerçekler önümüze gelecek ki aydınlık geleceğimizi görelim' sözlerine katıldığını belirten gazeteci Canan Barlas, 'Zaten hemen akabinde eşim Mehmet Barlas ile birlikte çağrıldık. Önümüzdeki salı günü Ankara'da 28 Şubat'ta yaşadığımız mağduriyeti bir bir anlatacağız. Salı günü bizimle birlikte Tansu Çiller de ifade vermeye gidecek' dedi. 28 Şubat döneminde Doğan Grubu'nda çalıştığını söyleyen Barlas o dönemde Ertuğrul Özkök ile Emin Çölaşan'ın askerlerle oynaşmaya başladığını iddia ederek, 'Bir zaman çalıştığım gazeteyi kapattılar, yazılarımı kestiler ve telefonlarıma da çıkmadılar. Bütün bu manipülasyonu önce Ertuğrul Özkök sonrasında Zafer Mutlu yaptı' diye konuştu.

PAY ALMAK İÇİN YARIŞTILAR
Doğan Grubu'ndan ayrılıp eşi Mehmet Barlas ile birlikte Dinç Bilgin'le çalışmaya başladıklarını belirten Canan Barlas, şu iddialarda bulundu: 'O dönemde kartel medyası kurulmuş oldu. Dinç Bilgin ile Aydın Doğan yan yana geldiler. Mehmet Emin Karamehmet, Cavit Çağlar, Ferit Şahenk, Erol Aksoy gibi bütün sermaye grupları enerji ihalelerinden pay almak için sıraya girdiler. Bu isimlere darbeci demek istemiyorum ama baktılar ki Doğan Grubu paşalarla işbirliği yaparak ihaleler alıyor, Dinç Bilgin bankalar açıyor diğer sermaye grupları da bu nedenle kolay yolu tercih ettiler. 28 Şubat'ta ipi Aydın doğan, Zafer Mutlu, Ertuğrul Özkök çekti. ifademde de bunları anlatacağım.'

Askerle işbirliği yapan medya konuşmalı

28 Şubat sürecinin mağdur gazetecilerinden biri olan Nazlı Ilıcak ise sürecin aydınlatılması adına mutlaka medya patronlarının ve köşe yazarlarının da bildiklerini anlatması gerektiğini söyledi. Medya patronları ile köşe yazarlarının, o gün nelere muhatap kaldıklarını, nasıl bir baskı ile karşılaştıklarını ve kendilerine haber servisi yapıldı mı? şeklinde bildiklerini komisyona anlatmaları gerektiğini belirten Ilıcak 'Sanırım da anlatacaklardır. Ama bu onların tanık olarak yargılanmasını gerektirmez diye düşünüyorum. Ama mutlaka ifadelerine tanıklıklarına başvurulması gerekir. Bildiklerini anlatmalarında çok fayda var. Çünkü dönemin yakın tanıklarının bildiklerini anlatmasıyla 28 Şubat sürecinde tam bir resim ortaya çıkmış olur. 28 Şubat sürecinde elbette medyanın bir rolü oldu. Çünkü askerle işbirliği yaptılar. Netice itibariyle 'silahsız kuvvetler kazandı' gibi sözler söylendi. Bu silahsız kuvvetlerin içinde sivil toplum kuruşluları ve meydanın büyük rolü vardı' dedi.

28 Şubat'ın belgelerini paylaşacağım

Gazeteci Mehmet Ali Birand ise perşembe günü görüş bildirmek üzere Ankara'da olacağını ve bildiklerini anlatacağını söyledi. Birand, 'Bugüne kadar ki bütün darbelerin belgeselini yapmış olan biriyim. Dolayısıyla genel bir özet çok rahatlıkla yapabilirim. Elimdeki bilgi ve belgeleri paylaşacağım, bilmediğim teorileri ortaya koymaya çalışmayacağım. Sivillerin askeri nasıl kışkırttıklarını özellikle anlatmak istiyorum. Bu işin sadece asker değil, sivil bacağının da olduğunu belirteceğim' ifadelerini kullandı. 28 Şubat döneminin güçlü medya patronlarından olan Dinç Bilgin ise komisyon tarafından ifadeye çağrıldığını ve Cuma günü Ankara'ya gideceğini belirterek şöyle konuştu: 'Bu konuda esasında söyleyeceğim her şeyi söyledim. Ama bana sorulan sorulara samimiyetle cevap vereceğim. 'Asker mi siviller mi suçlu' tartışmasına girmek istemiyorum. Aradan 15 yıl geçti kimin ne kadar suçlu olduğuna artık yargı karar verecek. Ben görevimi yerine getirerek ifademi vereceğim.'

YENİ ŞAFAK