'Geçmiş ve gelecek 10 yılı anlatacağım' diyen Erdoğan'ın konuşmasının yaklaşık 1 saat sürmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan, 2013 bütçe görüşmlerinin açılışında konuşuyor. Mecis Genel Kurulu'na seslenen Erdoğan, AK Parti hükümetlerinin 11. bütçesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasına ilişkin, "Geride kalan ve gelecek 10 yılı anlatacağımz"dedi ve "Geride kalan 10 yıl, ekonomi alanında da cumhuriyet tarihin en parlak dönemlerinden biri oldu" ifadesini kullandı. "Biz asla ve asla bir hesaplaşma içinde değiliz. Tam tersi cumhuriyet için neler yaptığımızı, neler kazandırdığımızı, hangi seviyelere taşıdığımızı ve taşıyacağımızı konuşuyoruz" diyen Erdoğan, "Ne yazık ki Gazi Mustara Kemal'in vefatının ardından, bazı istisnalar hariç, Türkiye'nin potansiyeli yeterince kulanılmamıştır" dedi. "Türkiye'nin enerjisi gereksiz müdahalelerle heba edilmiştir" diyen Erdoğan, "Biz bir taraftan başarılarımızın nedenini, bir taraftan da geçmişte neden başarılı olunamadığını ortaya koyuyoruz. Son 10 yılda elde edimiş başarılar AK Parti'nin başarılarından ziyade Türkiye'nin, cumhuriyetin başarısıdır.

Cumhuriyet döneminin rekorlarını elde etmiş olamızdan hiç kimse rahatsız olmasın, tam tersine herkes mutluluk duysun istiyoruz" dedi.

"DARBELERE DESTEKLERİNİ SORGULASINLAR"

79 yılda yapılanları takdir ettiklerini ancak bu süre sonunda Türkiye'nin erişmesi gereken seviyenin 2002'deki seviye olmaması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Bizim Cumhuriyetle bir hesaplaşma içinde olduğumuzu söyleyenler, çıksınlar, darbeler karşısındaki destekleyici tavırlarını sorgulasınlar" dedi. 27 Nisan bildirisinin hükümetlerinin dik duruşu nedeniyle beyhude bir girişim olarak kaldığını, buna rağmen bildirinin ve önceki darbelerin ülkeye ekonomik faturasının çok yüksek olduğunu söyleyen Erdoğan, sözü, BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak'ın konuşmasındaki bir ifadeye getirdi.

BDP'YE CEVAP

Az önce BDP Eş Başkanı o çocuklardan bahsetti. O çocukların eline molotofu verenlere sessiz kalan siz değil misiniz? Siz değil misiniz o çocukları yokluğa yoksulluğa mahkum eden. Bizim o bölgedeki toplam bedeli 37 katrilyona ulaşmıştır. Bunlar cumhuriyet tarihinde görülmemiş yatırımlardır. Devam edeceğiz bu yatırımlara. Biz bölgesel milliyetçilik yapmayacağız dedik. Bu kürsüye çıkıp da mezhepçilikle sınayanlar önce aynaya baksınlar ve kendilerini görsünler. Türkiye bundan 10 yıl önce demokraside ve sanayide düşük standartlara sahipti. Bugün de tam tersi durumda. 2023 hedeflerimize ulaşmak için bizim iki alanda seviyeyi yukarı çekmemiz lazım. Ne yapacağımızı ne yaptığımızı konuşuyoruz. Bu kürsüye çıkanlar bunu yapmadılar. Yalan yanlış ne varsa konuştular. Arkadaşlarımız cevap verdi onlara. Zaman zaman dokunduracam onlara da.

2023'TEKİ MİLLİ GELİR HEDEFİMİZ: 500 MİLYAR DOLAR

Yüksek yoğunlu teknoloji ve demokraside yüksek standartlara ulaşmalıyız. Bunlarda aksama olursa hedef imkansızlaşır. 2023'te milli gelir hedefimiz 500 milyar dolar. Şu anda da 150 milyara yükselttik. Şimdi bunu niye kıskanıyorsunuz. 10 yıl önce milli gelir 3 bin 600 ken 10 bin 700 dolara yaklaşınca neden rahatsız oluyorsunuz. Diğer muhalefet genel başkanlarına soruyorum. Milli geliri alırken aldığınız rakamlara bakın bize devrettiğiniz rakamlara bakın. Eğitimin kalitesini daha da yükselterek, cesur gençler yetiştirerek ülkeyi daha da aydınlatacağız. Çocuklarımı bu topraklarda tarihimizi yeniden yazacaklar.

LAF ATANLARA CEVAP

Burada konuşurken hayatlarında en ufak bir dış politika içinde olmayanlar bunu anlamakta zorlanıyorlar. Dinlemeye bile tahammüleri yok. Nezaket kurallarına uymuyorlar. Küresel finans krizinde gelişmiş ülkelerin aksine dış temsilcilik sayısını artırdık. 204 kadar dış temsilcimiz olacak. Dünyanın en yaygın örgütlenen ülkenen olacağız. 10 yılda 27 büyükelçilik açtık. Afrika'da 34 büyükelçimiz olacak. Turist sayısında 6'ncı konuma yükselttik.

KILIÇDAROĞLU'NA: İDDİALARINI İSPATLAMAZSAN MÜFTERİSİN!


Türkiye olarak haklının yanında, mağdurun yanında olduk. Filistin'e yapılan işgale, Gazze'ye yapılan saldırıya rağmen biz CHP gibi Kemal Kılıçdaroğlu az önce bizi İsrail'le kapalı kapılar ardında ne konuştuğum soruyor. Bu iddiayı kanıtlamazsanız müfterisiniz. Hiçbir zaman kapalı kapılar ardında bir niyet gütmedik. O size ait bir şeydir. (Bu sırada CHP sıralarından sataşmalar olması üzerine Cemil Çiçek araya girerek CHP'lileri uyardı)

TİKA PROJELERİ 4 KAT ARTTI

TİKA ile dünyanın her köşesine ulaşıyoruz. Ata yadigarı eserlerimize günyüzüne çıkarıyoruz. Yunus Emre Enstitülerini kurarak dünyaya Türkçe öğretiyoruz. 10 yılda TİKA'nın ürettiği 10 bin 86 proje üretti. Yani TİKA'nın proje sayısını önceki 10 yıla göre 4 kat artırdık. 1996 - 2002 yılları arasında sadece 46 tarihi eser onarılmışken 3700 eseri restore ettik. Az önce Kılıçdaroğlu bir şey söyledi. Bazı şeyleri konuşurken çok iyi düşünmek lazım sonra konuşmak lazım. Savunma sanayi sistemi ihtiyaçları iki kat artışla dünyanın en büyük 100 firması arasında yer alıyor. Milli sermayemizin ürettiği insansız uçak üretimi devam edfiyor. Altay milli tankımızın tasarımı tamamladık.

ERDOĞAN'DAN KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR

TBMM Genel Kurulu'nda 2013 Yılı Bütçesi görüşmelerinde konuşan Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Klılçdaroğu'na Kayseri'de 3 bin 500 aileye sucuk dağıtılmasıyla ilgili vurdu.

Erdoğan, ''Bugün Kayseri'de başkanımız tarafından son derece anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Kayseri'de 3 bin 500 aileye sucuğu ücretsiz olarak dağıttı. Yani yoksul ailelere toplamda 3 buçuk ton dağıtılmış oldu. Zira dağıtılan 3 buçuk ton sucuk için Kılıçdaroğlu'na şükranlarımı arz ediyorum. Sadece ona değil, ona Kayseri'yle ilgili yalan yanlış bilgileri veren arkadaşlara şükranlarımı sunuyorum. Bu sucuklar devlet tarafından değil Kılıçdaroğlu'nun iftiraları sayesinde bizzat onun tazminatıyla finanse edilmiş oldu. O zaman yolsuzluk ithamında bulundu. 15 dakika sonra gittik kendisine bunun yalan olduğunu söyledik. Bizi dinlemedi. Ama noldu 75 bin TL tazminatı büyükşehir başkanımıza ödedi. Hem de kuzu kuzu ödedi. Yolsuzluk çirkindir, kul hakkıdır ve haramdır. Ancak yolsuzluk ne kadar çirkinse belgesiz şekilde konuşmak da o kadar çirkin, haksız ve insanlık dışıdır'' dedi.