AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı TBMM’deki odasında ziyaret etti. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmenin ardından Canikli ve Vural, basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını anlattı.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEÇİCİ MADDE İHDASI YOLUYLA YAPILACAK-

Vural, “Ortak bir iradeyle TBMM’de böyle bir anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesine yönelik adım atmayı prensipte mutabakata vardığımızı ifade etmek istiyorum” derken Canikli de, “Bu anayasa değişikliğinin geçici madde ihdası yoluyla yapılmasının uygun olacağı kararına varıldı. 27 Ekim tarihinde önümüzdeki mahalli yönetim seçimlerinin yapılmasının birlikte kararlaştırıldığı bir görüşme oldu. Birlikte hazırlanacak olan teklifin yani MHP ve AK Parti’nin birlikte imzalanacak anayasa değişiklik teklifinin TBMM Başkanlığına birlikte verilmesi şeklinde kanaat ortaya çıktı. Hayırlı olmasına temenni ediyorum” dedi.


“Teklifi ne zaman vereceksiniz?” şeklindeki soruya Canikli, “Kesin bir tarih yok ama Meclis açılmadan önce verilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.

-ORTAK METİN-

“Metin hazır mı?” sorusuna da Canikli, “Metin var. Sayın Vural’ın da kendilerinin de yaptığı bir çalışma var bizim de yaptığımız bir çalışma var. Şu anda metinleri teati ettik yani hazırladığımız metni kendilerine takdim ettik onlar da bize verdiler. O metin üzerinden çalışmalarımızı tamamlayacağız. Ondan sonra ortak bir metin ile birlikte bu teklifi vereceğiz" dedi.

Tarih konusundaki bir soruya da Vural, “27 Ekim konusundaki değerlendirmeler konusunda daha genel bir uzlaşma kanaati hasıl olduğu için 27 Ekim’de mahalli idareler seçimlerin yapılmasına yönelik bu uzlaşmayı bu şekilde sürdürmeyi daha uygun gördük” diye yanıt verdi.

Teklif metnine ilişkin soruya da Vural, “Sadece seçimlerin 2013 yılı Ekim ayının son Pazar günü yapılması 27 Ekim oluyor. Geçici bir maddedir. Onun dışında başka bir değişiklik söz konusu değildir” dedi.

Canikli de, “Ana maddelerde herhangi bir değişiklik olmayacak. Onlara dokunulmayacak. Sadece geçici bir madde ihdası suretiyle bu mesele halledilmiş olacak” diye ekledi.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFLERİ GENEL KURUL’DA İKİ DEFA GÖRÜŞÜLÜYOR-

TBMM İçtüzüğü’nün “Anayasanın değiştirilmesi” başlıklı 93. maddesine göre, Anayasa değişiklik teklifleri, diğer kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesindeki usule tabi ancak, bu teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülüyor. İkinci görüşmeye, birinci görüşmenin bitiminden kırksekiz saat geçmeden başlanamıyor. İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülür, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemez.

İçtüzük madde 94’e göre, Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkün.

Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olur.

Teklif hakkında verilen değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması gizli oylama suretiyle tekrarlanır.