AKP, yerel seçim tarihinden sonra milletvekili seçimlerinin süresini de değiştirmeyi düşünüyor. Normal süresi 5 yıl olan genel seçimler cumhurbaşkanını halkın seçmesine imkan sağlayan referandumla 4 yıla inmişti. AKP 4 yılın kısa olduğu gerekçesiyle şimdi bu süreyi yeniden 5 yıla çıkarmak istiyor. Böylece, görev süresi 7 yıldan 5 yıla inen cumhurbaşkanı ve belediye başkanları ile milletvekillerinin görev süreleri 5 yıl olarak eşitlenecek.

Belediye seçimlerinde olduğu gibi milletvekili seçim süresini değiştirmenin yolu da anayasa değişikliğinden geçiyor. İktidar, kendi anayasa değişiklik paketine 5 yıllık süreyi koyacak. AKP kanadının hedefi ilk seçimde olamasa bile önümüzdeki seçimlerde ‘çifte sandık’la belediye başkanı ve milletvekillerini aynı gün seçtirmek.

‘Keşke yapmasaydık’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmada milletvekili seçim süresini değiştirmekle yanlış yaptıklarını söylerken, “Tek bir hata yaptık. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bir partiye söz verdiğimiz için seçim süresini 5 yıldan 4 yıla düşürdük. Keşke yapmasaydık ama söz vermiştik sözümüzü tuttuk” demişti.

Mumcu’nun

Normalde 5 yıl olan milletvekilliği seçimi süresi 2007 yılında kabul edilen referandum paketiyle 4 yıla inmişti. Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi, seçimlerin 4 yılda bir yapılması teklifini o zamanlar ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu yapmıştı. AKP, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığına destek sağlayabilmek için Mumcu’nun önerisine destek vermişti.

AKP, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimin ise altı ay öne alınmasını istiyor. Normal koşullarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 yıllık görev süresi 2014 Ağustosu’nda doluyor. Yerel seçim tarihi de Mart 2014. AK Parti istediği değişikliği yaparsa yerel seçimler ekim veya Kasım 2013’te yapılacak. Milletvekilliği seçimlerinin tarihi de 2015 yılının haziran ayı. Yerel seçim tarihiyle ilgili düzenlemenin ayrı bir anayasa değişikliği olarak Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Erdoğan Köşk’e çıkarsa…

Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın2014’te cumhurbaşkanı seçilmesi ve erken seçime gidilmemesi halinde ilginç bir tablo ortaya çıkacak. Eğer tahmin edildiği gibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başbakan olacaksa, bunni çin iki yıla yakın bir süre beklemesi veya acil erken seçime gidilmesi gerekecek.